Avrupaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Kemal Harrazi: Avrupalılara Verdiğimiz 60 Günlük Mühlet Bittikten Sonra Yeni Adımlar Atacağız

İran Dış İlişkiler Stratejik Konsey Başkanı Seyyid Kemal Harrazi, “60 günlük süre bittikten sonra (iki hafta sonra) yeni adımlar atacağız; onlar İranlıların kararlarına bağlı olduğunu ve bunun ciddi bir adım olduğunu bilmeli” ifadesini kullandı.

İran Dış İlişkiler Stratejik Konsey Başkanı Seyyid Kemal Harrazi, İngiltere’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrew Morrison ile yaptığı görüşmeyi değerlendirdi.

“Eğer İngiliz hükümeti gerginliği azaltmak istiyorsa Umman Denizi olayları konusunda acele kararlar almamalı.” dedi.

Basın mensuplarına konuşan Harazi, “Bu görüşmede İngiliz yetkiliye,ikili ilişkileri geliştirmekle ilgileniyorlarsa, Londra hükümeti tarafından ciddi adımlar atılması gerektiğini söyledim.” dedi.

İran’ın nükleer anlaşma kapsamında bazı yükümlülüklerini kısmen durdurduğunu belirten Harazi, “60 günlük süre bittikten sonra (iki hafta sonra) yeni adımlar atacağız; onlar İranlıların kararlarına bağlı olduğunu ve bunun ciddi bir adım olduğunu bilmeli.” ifadesini kullandı.

Kemal Harazi ayrıca, “İngiliz yetkili de bu görüşmede her zaman dile getirdikleri şu sözleri yineledi: Ülkemiz nükleer anlaşmayı destekliyor; Avrupa’nın mali mekanizması yakında yürürlüğe girecek. Kendimiz de ABD ile sorunlarımız var. Avrupalı şirketler İran’la çalışmakta zorlanıyor.” açıklamalarında bulundu.

Bilindiği gibi 8 mayıs 2018 tarihinde ABD’nin nükleer anlaşmadan çıktığını bildirmesi ve İran’a yönelik yaptırımların yeniden yürürlüğe geçeceğini açıklamasının ardından Almanya, İngiltere ve Fransa, nükleer anlaşmadan doğan İran’ın mali ve iktisadi çıkarlarını temin için INSTEX adıyla yeni bir mali mekanizma kurmuşlardı ama bu sistem bu zamana yürürlüğe giremedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir