DünyaTüm Haberler

Trump’ın Görevinden Azledilme Girişimi ABD Basınını Salladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın azledilmesi için Demokratlar tarafından yasal sürecin başlatılması ülkede deprem etkisi yarattı.

Demokrat Parti üyesi ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi dün azil sürecini başlattıklarını duyurduğu konuşmasında Trump’ı, “başkanlık yeminine, ulusal güvenliğe ve seçimlerin namusuna ihanet etmekle” suçladı, “Başkan hesap vermeli. Hiç kimse hukukun üstünde değildir” dedi.

Azledilme sürecinin başlatılmasının gerekçesi, Trump’ın Ukrayna hükümetinden, 2020 seçimlerinde karşısına rakip olarak çıkma ihtimali yüksek olan Demokrat ve eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’e karşı öne geçebilmek için siyasi yardım talep ettiği iddiaları.

Ukrayna ile Joe Biden hakkında görüştüğünü kabul eden Trump, bunu yasalara aykırı bir şekilde yapmadığını savunuyor.

Skandal, ABD istihbaratından adı açıklanmayan bir yetkilinin, Başkan Donald Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmeyle ilgili şikayet dilekçesi sunmasının ardından patlak verdi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Donald Trump’ın görevinden azledilmesi için resmi girişimde bulunduklarını açıkladı. Ancak Trump azil süreci başlatılan tek ABD Başkanı değil. Peki Trump’ın azil süreci ne anlama geliyor, bu süreç nasıl işliyor ve diğer başkanlar kimler?

1787’deki Philadelphia Anlaşması ile ABD Anayasası, başkanın yargılanması ve suçlu bulunduğu taktirde görevden alınmasına izin veriyor.

Bu yasaya göre başkan veya herhangi bir sivil memur üç suçtan birinin işlenmesi durumunda yargılanabiliyor. Bu suçlar vatana ihanet, rüşvet ve tanımı olmayan ağır suçlar… Bu süreç sonucunda Temsilciler Meclisi Adalet Komitesine başvuru yapıyor ve kabulü durumunda Temsilciler Meclisi’nde oylamaya gidiliyor. Çoğunluğun oyunun alınması durumunda taslak Senato’ya gidiyor ve süreç başlıyor.

ABD’de 2018 Kasım’ında gerçekleştirilen ara seçimlerde Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk 235 koltukla Demokratların, 198 koltuk ise ABD Başkanı Trump’ın partisi Cumhuriyetçilerin… Bu süreçte iddianame hazırlanıyor, kanıtlar sunuluyor ve tanıklar teker teker dinleniyor. Suçlanan başkan da bu süreçte savunmasını yaparak aklanmaya çalışıyor. Ardından Senato’da oylama yapılıyor ve karar veriliyor. Ancak başkanın azledilmesi için Senato’da üçte ikilik çoğunluk sağlanması şart. Senato’da ise 53 Cumhuriyetçi, 45 Demokrat, 2 de bağımsız üye bulunuyor. Trump azil süreci başlatılan ilk başkan değil. ABD tarihinde bugüne kadar, 3 başkan hakkında görevden azil süreci başlatıldı ancak tarihte bu süreç sonucunda hiçbir başkan görevden alınmadı.

Trump’ın azledilmesi için son karar Senato’da ve burada üçte ikilik çoğunluk sağlanması şart. Ancak Cumhuriyetçilerin 53’e 45 çoğunluğa sahip olması, Trump’ın bu süreçten sorunsuz çıkacağı ihtimalini artırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir