Avrupaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Taahhütlerini Çiğneyen AB, İran’ın Nükleer Anlaşmadan Çıkmasından Endişeli!

İran’la nükleer anlaşmadaki taahhütlerine bağlı kalmayan Avrupa Birliği (AB), İran’ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltma niyetinden endişe duyulduğunu bildirdi.

AB’nin taahhütlerine uymamasının ardından İran’ın AB’ni daha önce uyarması ve bu doğrultuda İran’ın nükleer anlaşma çerçevesinde taahhütlerini azaltmaya dayalı girişimleri devam ederken AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijcancic, günlük basın toplantısında, “İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin dün yaptığı ‘İran’ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini daha da azaltacağı’ yönündeki açıklamasından endişe duyuyoruz.” dedi.

ABD’nin İran nükleer anlaşmasından ayrılmasına ve yaptırım uygulamaya başlamasına rağmen AB’nin taahhütlerini yerine getirdiğini iddia eden Kocijcancic, “İran’ı, nükleer anlaşmadaki taahhütlerine aykırı olan tüm faaliyetleri tersine çevirmeye, nükleer anlaşmayı korumaya ve anlaşmanın tam olarak uygulanmasına zarar verecek eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz.” diye konuştu.

İran cumhurbaşkanı Ruhani, Avrupa ülkelerinin nükleer anlaşmada verdiği sözleri yerine getirmediği gerekçesiyle dördüncü adım olarak bugünden itibaren Kum kentinde bulunan Fordo Nükleer Tesisi’ndeki bin 44 santrifüje gaz enjekte etmeye başlanacağını açıklamıştı.

Bilindiği gibi İran ve 5+1 grubu arasında varılan nükleer anlaşmadan Amerika’nın 8 mayıs 2018’de tek yanlı ve kanunsuz bir şekilde çekilmesinin ardından AB de, adeta Amerika’nın siyasetlerini izlercesine taahhütlerine sözde bağlı kaldığını iddia etmiş ama uygulamada hiç bir girişimde bulunmamıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir