LübnanTüm Haberler

Seyyid Hasan Nasrallah: İran’ın Hedef Alınmasının, Yüzyılın Anlaşması İle Ciddi Bir Bağlantısı Var

Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, Körfez bölgesinde yaşanan gerilim ve İran’ın hedef alınmasının, Yüzyılın Anlaşması ile ciddi bağlantısı olduğunu belirtti.


Nasrallah, Lübnan’da 22 yıl süren İsrail işgalinin sona erişinin 19. yıl dönümünü dolayısıyla yaptığı konuşmada, bölgesel konularla ülkedeki Filistin ve Suriyeli mültecilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


İsrail’in 25 Mayıs 2000’de Lübnan’ın güney kesimindeki askerlerini çektiğini ifade eden Nasrallah, “2000 yılındaki direniş ve zafer olmasaydı, Lübnan’ın güneyi veya bazı kesimleri tıpkı Kudüs ve Golan Tepeleri’nde olduğu gibi ABD Başkanı Donald Trump tarafından İsrail’e hibe edilirdi.” dedi.


ABD’nin İsrail-Filistin meselesiyle ilgili olarak yakında açıklaması beklenen Yüzyılın Anlaşması’na değinen Nasrallah, Amerikalı yetkililerden bu anlaşmanın ramazan ayından sonra yürürlüğe girebileceğine dair duyumlar aldıklarını belirtti.


Filistin davasının en büyük tasfiye komplosuyla karşı karşıya kaldığına tanıklık ettiklerini dile getiren Nasrallah, Bahreyn’deki konferansı boykot ettikleri için Filistin halkı ve siyasi gruplarını takdir ettiklerini söyledi.
Bahreyn’de gerçekleştirilecek konferansta Lübnan ve diğer ülkelerde yaşayan Filistinli mültecilere vatandaşlık verilmesine kapı açılabileceğini savunan Nasrallah, Lübnanlıların, Filistinli mültecilere vatandaşlık verilmemesi konusunda hemfikir olduklarını vurguladı.


“Filistinlilere vatandaşlık verilmesi tehlikesi güçlü şekilde yaklaşıyor.” diyen Nasrallah, Lübnan ve Filistinli yetkilileri, buna karşı koyacak bir plan için bir araya gelmeye davet etti.


Nasrallah, Körfez bölgesinde ABD ile İran arasında yaşanan gerginliğe ilişkin olarak da “Körfez bölgesinde yaşanan gerilim ve İran’ın hedef alınmasının, Yüzyılın Anlaşması ile ciddi bağlantısı vardır.” değerlendirmesinde bulundu.


Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Lübnan’a sığınan Suriyeli mültecilerin vatanlarına dönmesi konusunda Suriye yönetiminin çıkardığı zorlukları yalanlayan Nasrallah, Körfez ve diğer bazı dünya ülkelerini Suriyelilerin vatanlarına dönmesini istememekle suçladı.


/


Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, gelecek ay içinde Bahreyn’de yapılması planlanan ekonomi çalıştayını ‘Yüzyılın Anlaşması’nın ilk adımı olarak nitelendirdi.


Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, terör rejimi İsrail ordusunun Güney Lübnan’dan çekilmesinin yıl dönümü münasebetiyle dün akşam saatlerinde bir konuşma yaptı.


Dünya Kudüs Günü’nün yaklaşmasına da değinen Nasrullah, “Bu günde Aşura Meydanı’nda yürüyüşler düzenleyeceğiz. Herkesin bu etkinliklere katılmasını isteriz. Çünkü ‘Yüzyılın Anlaşması’ gibi meseleler gündemdedir. Bu planın yürürlüğe girmesi için Bahreyn’de yapılması beklenen ekonomi çalıştayı ilk adım olarak atılıyor. Daha sonra da yeni kararlar alınacak. Bu plana karşı çıkmak bizim üzerimize düşen bir sorumluluktur” dedi.

Hasan Nasrullah, İsrail ordusunun Güney Lübnan’dan çıkarılmasının bütün bölge için tarihi bir gün olduğunu belirterek, “ırkçı İsrail’in Lübnan’da uğradığı yenilgi siyasi, askeri ve kültürel alanda denklemleri direniş güçlerinin lehine değiştirdi. 25 Mayıs 2000’de olup biten olaylar önemli sonuçları beraberinde getirdi. Bu özgürlüğe kavuşmak için mücadele verenlere teşekkür ediyoruz. Lübnan ordusu, emniyet güçleri, direniş güçleri, Suriye ordusu ve İran İslam Cumhuriyeti’ne teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Hizbullah lideri, “İsrail, Lübnan’daki yenilgilerini unutmayacak. Bu savaştan önce Arap-İsrail çatışmasında Lübnan zayıf bir bölge olarak görülüyordu. Ama şimdi çok güçlü bir konumdadır. Düşman da bu gerçeği bildiği için Lübnan’ı stratejik tehdit olarak nitelendiriyor. Ama biz bunu stratejik tehdit değil, ‘savunma ve caydırıcılık gücü’ olarak adlandırıyoruz” diye konuştu.


Hizbullah lideri, konuşmasının bir yerinde ise ”Eğer direniş olmasaydı Trump, Güney Lübnan’ı da Golan ve Kudüs gibi terör rejimi İsrail’e vermişti’ dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir