İran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran’ın Savunma Sanayisi Diğer Sanayilerin Hizmetinde

“İran’ın savunma sanayiinin genç uzmanları tamamen yerli kapasitelere ve imkanlara dayanarak savunma alanında en gelişmiş elektronik ve mikro elektronik cihazları tasarlamayı ve imal etmeyi başarmıştır.”

Savunma Bakanı General Emir Hatemi Pazartesi günü Tahran’da elektronik sanayii firmasının tamamen yerli imkanlarla ürettiği elektronik ve mikro elektronik cihazların ve parçaların sergilendiği sergiyi gezdiği sırada yaptığı açıklamada, yaptırım şartları altında çeşitli radarların, iletişim cihazların, füzelerin ve hava ve deniz kuvvetlerinin teçhizatında kullanılan 310 parçayı tasarlayarak imal etmek, inkılapçı ve cihatçı bir hareket olduğunu belirtti.

Savunma Bakanı General Hatemi sergiyi gezdiği sırada ayrıca İran otomotiv sektörünün 15 önemli ve stratejik yedek parçasını açıkladı.

General Hatemi İran milletine dayatılan zalimane yaptırımlara işaret ederek şöyle dedi:

Savunma sanayiinin ileri teknolojilerinden otomotiv sektörünün ihtiyacı olan 15 stratejik ürünün imalatında yararlandık ve son iki yılda bu bağlamda 60 milyon dolar tasarruf sağlayarak üretilen yedek parçaları ülkenin otomobil üreticilerine sunduk.

Deneyimler, sanayi ve teknoloji alanlarında üzerinde durulan önemli konulardan biri, savunma sanayiinin bilimsel ve teknolojik alanlarda kaydedilen ilerlemelerde önemli rol ifa etmeleridir. Savunma sanayii önemi ve hassasiyeti itibarı ile sürekli yeni teknolojilere ve bilimsel gelişmelere uyumlu bir şekilde hareket etmesi gerekiyor. Bu arada birçok ülkede bu fırsatı değerlendirerek savunma alanındaki bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri diğer alanlara ve akademik çevrelere intikal ettiriyor. Örneğin Amerika’nın askeri merkezleri ileri teknolojilerden yararlanmak için üniversitelerde araştırma geliştirme ekseninde yüklü anlaşmalar imzalıyor.

Gerçekte savunma sanayiinde yaşanan bilimsel ve teknolojik gelişmeler diğer sanayi alanlarının gelişmesine de katkı sağlıyor. Bu bağlamda iktisadi ve kalkınma iş birliği örgütü OECD’ye üye ülkelerde yapılan bir araştırma, savunma sanayiden diğer sanayi sektörlerine teknoloji transferinin olumlu sonuçlara yol açtığını ortaya koydu. Bu araştırmanın sonuçları savunma sanayiinde ilerlemelerin 109 ülkede ekonomik büyüme üzerinde etkili olduğunu gösterdi.

İran’ın Malik Eşter teknik üniversitesi hocası Muhammed Mehdinejad Nuri bu konuda yaptığı açıklamada, İran’da nano teknoloji, otomobil yedek parçaları ve benzeri alanlarda yaşanan gelişmelere işaret ederek tüm bu gelişmelerin temelini savunma sanayiinde yaşanan gelişmeler oluşturduğunu belirtiyor. Nuri, savunma teknolojilerinin gelişmeleri ülkenin diğer sanayi sektörleri üzerindeki tesirini şöyle açıklıyor:

Bugün dünya genelinde elektrik enerjisi ile çalışan motorlu araçlar geliştiriliyor. Savunma sanayiinde var olan teknolojilerin önemli bir bölümü bu sektörün gelişmesine yardımcı olabilir.

Nuri bu bağlamda ileri teknolojilere, bazı araçlarda kullanılan elektronik kontrol sistemi ECU’ya işaret ederek bu cihaz savunma sanayiinde üretildiği ve oldukça ileri teknoloji gerektiren bir cihaz olduğunu kaydediyor. Bundan başka, petrol sanayii ve diğer birçok sanayi alanında da bu tür ileri teknolojilere ihtiyaç duyulduğu anlaşılıyor. Örneğin bu alanda petrol kuyularında veya rafinerilerde pompa işleminde kullanılan motorların yapımına değinmek mümkün. Bu motorların teknolojisi, uçak motorlarının yapımı sayesinde elde edilmiştir. Nitekim şimdi bu teknolojilerin bir kısmı diğer bazı sanayi sektörlerine intikal ettirilmiştir.

Kimya sanayiinde de ülkenin çeşitli katalizörlere ve diğer bazı teknolojileri ihtiyaç duyuyor, ki bunlar da savunma sanayiinde elde edilen teknolojilerdir.

Tüm bu kapasiteler, sanayi altyapılarında gelişmelerin bilim ve teknoloji alanlarında araştırmaların geliştirilmesine bağlı olduğunu gösteriyor. Bu bileşen aslında bilinen güç bileşenidir ve bir ülkenin milli güç ve iktidarının ölçüldüğü kriterlerden biri sayılır.

Savunma Bakanı General Emir Hatemi elektronik sanayii firmasının tamamen yerli imkanlarla ürettiği elektronik ve mikro elektronik cihazların ve parçaların sergilendiği sergiyi gezdiği sırada yaptığı açıklama da aslında ülkenin savunma sanayiinin gücüne yapılan bir vurgudur ve bu güç diğer sektörlerin hizmetinde olabileceği gibi yaptırımların da aşılmasına katkısı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir