Dünyaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Hasan Ruhani: ABD’nin yasalara teslim olmaktan başka çaresi yok!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bugün Amerika milleti ve yeni yönetimi İran konusunda hata yaptıklarını anladıklarını belirterek şöyle dedi: Yasalara teslim olmak ayıp değildir. Amerika devleti de yasalara ve kurallara teslim olmaktan başka çaresi yoktur.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, yeni ABD yönetiminin önceki yönetimin yaptığı hataları anladığını belirterek, bir an önce bu hataları telefi etmek için harekete geçmesini temenni etti.

Perşembe günü video konferans yöntemi ile Hürmüzgan, Kirman ve Mazandaran eyaletlerinde bazı milli projelerin hizmete girdiği törende konuşan Cumhurbaşkanı Ruhani, son günlerde konuşulan İran Amerika’ya baskı yapmak için bazı adımlar attığı yönündeki propagandaların doğru olmadığını, İran Amerika’dan yasalara ve yükümlülüklerine uymasını istediğini belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı’nın ulusal projelerinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, ABD’nin İran üzerindeki yaptırımlarına dikkati çekerek, “Onlar, İran halkının diz çöküp teslim olacağını düşünüyorlardı. Ancak, Amerikan halkı ve yeni yönetim bu hatayı anladı. Biden yönetiminin bu hataları bir an önce telefi etmesini ve BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararına teslim olmasını umut ediyoruz” dedi.

Ruhani sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“İran’ın ABD’ye baskı yapmak için bazı eylemlerde bulunduğu söyleniyor. Ancak doğru değil. Biz ABD’ye yasadışı hareket etmesini söylemek istemiyoruz. Yasalara uymasını istiyoruz. Uluslararası yükümlülüklerin yerine getirilmesi tüm hükümetlerin siyasi ve insani görevidir.”

Uluslararası yasalara uymak ve uygulamak tüm devletlerin insani ve siyasi görevleri arasında yer aldığını kaydeden Ruhani, Amerikalı yetkililerin yasalara uymalarını ve BM güvenlik konseyinin 2231 sayılı kararnamesine bağlı kalmalarını umduğunu kaydetti.

Ruhani konuşmasının devamında, bugün hizmete giren milli projelerin ülkenin aktif ve dinamik bir şekilde yoluna devam ettiğini ortaya koyduğunu ifade etti.

AB, nükleer anlaşmayı korumak için pratik adımlar atmalı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde “Avrupa, nükleer anlaşmayı ve hedeflerini gerçekten korumak istiyorsa, bunu pratikte kanıtlaması gerekiyor” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dün akşam Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde nükleer anlaşmaya yeni konuların getirilmesini imkansız olarak nitelendirerek, “BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan ve İran’ın ve dünyanın altı büyük ülkesinin çabalarının bir sonucu olan nükleer anlaşma, net bir çerçeveye sahip ve değiştirilemezdir” dedi.

Yaptırımların devam etmesi ve tarafların yükümlülüklerine uymaması durumunda nükleer anlaşmanın sürmesinin meşruiyetten yoksun olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Ruhani, “anlaşmanı korumanın tek yolu, ABD’nin insanlık dışı ve yasadışı yaptırımlarını kaldırması ve anlaşmaya geri dönmesidir” ifadesini kullandı.

Ruhani, bölgede barış ve istikrarın önemine, yabancı güçlerin varlığından kaynaklanan krizlere ve terörizmin yayılmasına dikkati çekerek, terörizmin yayılmasını bölgenin geçmişi, bugünü ve geleceğinin en önemli sorunu olarak nitelendirip, “Barışın ve güvenliğin sağlanması ve terörizmin ortadan kaldırılması ancak tüm ülkelerin yapıcı işbirliği ile mümkün olacaktır” ifdadelerinde bulundu.

İran’ın bölgede barış, istikrar ve huzuru sağlamak için sunduğu ‘Hürmüz Barış Plan’na değinen Ruhani, Yemen sorununun çözülmesi ve bu ülkedeki insani felaketin sona erdirilmesi gereğini vurgulayarak, “Bölgenin sorunlarının çözüm yolu bölge ülkeleri arasında diyalog yapılmaktan geçiyor” dedi.

Ruhani, İran ve Almanya’nın uzun geçmişe dayali ilişkilerine atıfta bulunarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin özellikle ekonomik ve ticari ilişkiler alanında geliştirilmesi ve bu alanda tüm kapasitelerin kullanılması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ruhani ayrıca, Avrupa’nın nükleer anlaşmayı ve hedeflerini gerçekten korumak istediği durumunda bunu pratikte kanıtlaması gerektiğini ifade etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de görüşmede, uluslararası bir anlaşma olarak nükleer anlaşmanın sürdürülmesi gerektiğini vurgulayarak, bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak için diyalog ve ikili ilişkilerin güçlendirilmesini ve ihtilafların çözülmesi için tüm ülkelerin işbirliği yapmasını istedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir