Genelİran İslam Cumhuriyeti

ABD, INSTEX’i tehdit ederse, BMGK’nin tepkisiyle karşılaşır

İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, ABD’nin INSTEX isimli İran-AB ticaretine özel mekanizmasını tehdit etmesi durumunda, BMGK’ye üye olan 3 ülkenin tepkisiyle karşılaşacağını bildirdi.

İrna’ya konuşan Straw, ABD’nin nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi ve yaptırımları yeniden devreye sokmasını eleştirerek, çekilme sonucunda AB devletleri İran’la ticareti devam ettirmek için bir mali mekanizma kurmaya yöneldi.

ABD’nin INSTEX’i kullananları tehdit etmesine tepki gösteren Straw, ‘Beyaz Saray’da hala Batı ülkeleri arasında çatlak oluşmasının önüne geçilmesini isteyen akıllı siyasetçiler vardır’ dedi.

‘Son yıllarda ilk defa Almanya, Fransa ve İngiltere, ABD politikalarından farklı bir duruş sergilemeye çalıştı. INSTEX’in kurulma aşamasında ABD’nin baskıları büyüktü’ diyen eski İngiliz Bakan, ‘İran’da bu mekanizmanın kurulmasının gecikmesi konusunda sabırsızlık vardır, ancak İran da sabır göstermelidir. Ticari işlemler başladığı zaman, dünyaya egemen olan ABD’nin finans sistemi devre dışı bırakılacak’ diye konuştu.

Almanya, Fransa ve İngiltere Ocak ayıın sonlarında İran’la ticarete özel INSTEX isimli finans mekanizmasını kurduklarını duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir