Batı AsyaIrakSuriye

Amerika koalisyonunun Irak ve Suriye’deki kanlı karnesi

Irak İnsan Hakları Yüksek Komiserliği üyesi Ali Ekrem Beyati yaptığı açıklamada, sözde IŞİD ile mücadele için Amerika liderliğinde kurulan koalisyon güçlerinin şimdiye kadar Irak ve Suriye’de 20 bin sivili öldürdüklerini belirtti.

Ali Ekrem Beyati bu bağlamda Cumartesi günü yayınladığı bildiride,  Irak ve Suriye’de terörle mücadele için verilen tüm çabalara rağmen, BM’nin sivil kayıpların sayısı ile ilgili resmi rakamlarının endişe verici olduğunu ifade etti.

Aynı kaynak, Amerikan koalisyonunun saldırılarında ölen sivil insan sayısı ile ilgili açıkladığı rakamların çok düşük olduğunu kaydetti.

Irak ve Suriye’de teröristler yerine  alt yapıları ve sivilleri hedef alan sözde terörizme karşı Amerikan koalisyonun saldırıları ardından yaşanan yıkım oranı, Amerika’nın IŞİD ile mücadele oyununun gerçek yüzünü ortaya çıkarıyor. IŞİD ve destekçileri olan Amerika, Suudi Arabistan ve bazı gerici Arap rejimleri, Irak ve Suriye halkını ağır zararlara uğratırken acı bedeller ödettirdiler.

Amerika’nın girişimleri ve saldırıları kamuoyunun yoğun itiraz ve kaygılanmalarına sebep oldu. Bu arada Amerika bu ülkelerde sivillere yönelik cinayetlerinin küçük bir bölümünü itiraf etmekle Irak ve Suriye’de alt yapıları geniş çapta yıkması ve halkın adeta katliam edilmesi dehşetini örtbas etmeye çalışıyor.

Amerika hatta sahtekarlıklarının devamında Irak ve Suriye’de sivilleri bazen yanlışlıkla hedef aldığını, ülke alt yapılarını da teröristlerin üsleri olarak imha ettiğini yalanını ileri sürüyor. Unutmamak gerekir ki Amerika’nın iddiasına göre Irak ve Suriye’de teröristlerin en ufak  harekelerini en modern ve ileri teknolojiye sahip uydularla izlerken, sivilleri terörist ve alt yapıları da teröristlerin üsleri zannederek öldürüyor ve imha ediyor.

Tabi bu arada Amerika saldırılarının gerçek kazanan tarafı ise Irak ve Suriye başta olmak üzere çeşitli bölgelerde yıkım ve kargaşa oluşturmak isteyen bizzat terör örgütleridir.

Amerika’nın girişim ve eylemleri ise bu ülkenin Ortadoğu’da hala savaş yanlısı siyasetlerini izlemek istediğini ve bu siyasetin en önemli bileşenlerinden birinin halkın üzerine bomba yağdırmak ve sivilleri öldürerek kendi hedeflerine ulaşmaktır.

Sözde IŞİD karşıtı Amerika elebaşlığındaki koalisyon ağustos 2014’ten itibaren Irak ve Suriye’de saldırılarına başladı; bu saldırılar her zaman sivil ve savunmasız insanları hedef aldığından birçok ıraklı ve Suriyeli vatandaş katliam edildi. Amerika’nın bu şiddet eylemleri dünya kamuoyun geniş itirazları ile karşılaştı, zira kamuoyu Amerika’nın Irak ve Suriye’de müdahaleci ve başına buyruk eylemlerinin durmasını istiyor.

Amerika’nın başta Irak ve Suriye’de sivillerin ölümü gibi bölge gelişmelerine karşı hilekar tutumu onların IŞİD’in yok oluncaya kadar mücadeleye devam edecekleri iddiaları hakkında ciddi şüpheler uyandırmıştır. Batının Suriye ve Irak’ta kendi sultacı hedeflerini gerçekleştirmek için askeri müdahaleleri ve teröristlere verdikleri destekler her iki ülkede sivil ölümlerini arttırmıştır.

Kör bombardımanlar ve sivilleri her iki ülkede hedef alınması, Amerika’nın terörizme karşı iddiaları ve başına buyruk girişimlerinin sonucu olduğu açıkça görülmektedir. Trump’ın uluslararası siyasetlerinin getirileri, Amerika tarafından güdümlü şiddet olaylarının yoğunlaşmasıdır; bu da Trump siyasetlerinin tehlikelerini dünya toplumuna hatırlatıyor.

Amerika’nın girişimleri Washington yetkililerinin şiddete yönelik mahiyetlerini dünya kamuoyuna daha da aydınlatıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir