FilistinGenel

Visegrad-V4 Grubu oturumunun iptali, Varşova oturumunun getirisi

Polonya ve Siyonist rejim arasında gerginliğin artması ile dün 18 şubat tarihinde işgal edilen Kudüs kentinde düzenlenmesi beklenen Visegrad oturumu iptal edildi.

Siyonist rejim Amerika ile birlikte 13-14 şubat tarihilerinde Varşova oturumunun düzenlenmesi ve İran karşıtı hedeflerini ele alınması için büyük faaliyetlerde bulundular fakat büyük ülkelerin söz konusu oturuma katılmaması veya çok düşük seviyede katılması ve onların pratikte İran karşıtı hedefler amaçlayan Varşova oturumuna karşı çıkmaları ise söz konusu oturumu başlamadan hezimete uğrattı.
Washington ve korsan rejim büyük propaganda kampanyalarla Varşova oturumunu İran karşıtı olmadığı, Arap liderle Siyonist rejim başbakanı Benyamin Netanyahu’yu bir araya getirecek olan bir oturum olduğu izlenimi oluşturmaya çalıştılar. Buna göre Amerika dışişleri bakanı Mike Pompeo, Varşova oturumunu, Siyonist rejim ve araplar arasında “tarihi bir oturum” olarak değerlendirdi.
Varşova konferansının bitiminden daha birkaç saat geçmezken Polonya ve korsan rejim İsrail ilişkilerinde gerginlik yaşandı; bu gerginlik ise Netanyahu’nun Varşova oturumundaki sözlerinden kaynaklandı. Irkçı rejim başbakanı Benyamin Netanyau Varşova oturumu ardından ve muhabirlere yaptığı açıklamada Polonyalıları, Holokast ve Yahudilerin katliamında “nazilerin işbirlikçisi” olarak tanıttı; böylece Polonya halkı ve hükümetine kendi ülkelerinde hakarette bulundu. 
Bu açıklamaların ardından Polonya dışişleri bakanlığı korsan rejim büyükelçisi Anna Azari’yi, Netanyahu’nun sözlerine tepki olarak bakanlığa çağırdı. Gerçi korsan rejim başbakanlık bürosu yayınladığı bildiride Netanyahu’nun sözlerini “medyada çarpıtılmış açıklamalar” şeklinde örtbas etmeye çalıştı fakat bu açıklama Polonya ve korsan rejim ilişkilerindeki gerilimi engellemeye yetmedi.
Polonya ve korsan rejim ilişkilerindeki bu gerginlik, Polonya başbakanı, Macaristan, Çek cumhuriyeti ve Slovakya liderlerinin işgal edilen Kudüs kentinde Visegrad-V4 (Vişegrad) oturumunda bir araya gelmeleri beklendiği bir sırada yaşandı. Bu bağlamda Polonya cumhurbaşkanı Andrzej Duda yaptığı açıklamada “Netanyahu böyle bir söz söylediyse, en iyisi Visegrad oturumu düzenlenmesin” dedi.
Sonuçta, geçen yıl da Polonya’nın Naziler ile işbirliği yaptığına dair benzer sözlere şahit olan Polonya hükümeti, Visegrad oturumuna katılmama sonucuna vardı. Böylece Polonya başbakanı Mateusz Morawiecki   yaptığı açıklamada işgal edilen topraklara gitmeyeceğini ve Visegrad-V4 oturumunun iptal edildiğini duyurdu.
Söz konusu oturumun iptal edilmesi ile Netanyahu’nun son aylardaki siyasi başarısızlıklar halkasını adeta tamamladı. Direniş güçleri ile Gazze şeridinde 44 saatlik savaşta yenilgiye uğrayan Netanyahu kabinesinin dağılmasına şahit olarak erken seçimlerin yapılmasını kabul ederek, dış siyaseti gelecek nisan ayında düzenlenecek olan parlamento seçimlerinde bir koz olarak kullanmak istiyor. 
Bu yüzden Varşova oturumu ve Arap yetkililer ile görüşmesinden Siyonist kamuoyuna, kendilerinin Ortadoğu’da inzivadan çıktığı mesajını iletmek istedi. Fakat yorumcuların da belirttiği üzere Varşova’da korsan rejim ve Araplar ilişkilerinde yeni bir şey yaşanmadı zira Netanyau daha önce de kendisi veya başka Siyonist yetkililer ile görüşen kişiler ile bir araya gelmişti.
Netanyahu V4 grubu oturumunun düzenlenmesini, kendi seçim hedefleri doğrultusunda kullanmak istedi zira Visegrad otumu ilk kez orta Avrupa alanının dışına düzenlenecekti, ayrıca orta Avrupa ülkeleri ile Siyonist rejim arasındaki yakın ilişkilerinden olumlu bir vizyon sergileyecekti. Fakat söz konusu oturumun iptal edilmesi ise Netanyahu’nun işgal altındaki topraklarda konumunu daha da sarsabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir