Irakİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran – Irak İlişkilerinde Yeni Bir Dönem Başlıyor

Irak Meclis Başkanı, Tahran’a yaptığı ziyaret sırasında İran İslam Cumhuriyeti’nin üst düzey yetkilileri ile görüşerek işbirliğinin gelişmesi ve düzeyinin yükseltilmesi hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Irak temsilciler Meclisi Başkanı Muhammed el-Halbusi, iki ülke yetkililerinin tüm alanlarda ikili işbirlikler düzeyinin daha da gelişmesi konusunda azimli oldukları bir ortamda İran’ı ziyaret etti.

İran ve Irak birçok dini ve kültürel ortaklıklara sahip iki komşu ve ülke olarak her zaman ikili ilişkilerin gelişmesi sürecinde ilerlemişler. Irak bir komşu olarak İran dış ilişkilerinde özel öneme sahiptir.

Tahran’ın Bağdat’a bakışı her zaman stratejik olmuştur ve bu sebepten dolayı, Irak’ın güvenlik ve istikrarı İran’ın güvenlik ve istikrarı olmuştur.

Bu yaklaşım çerçevesinde terörist IŞİD grubunun Irak’a saldırarak birçok kentini hedef alıp işgal ettiğinde İran Irak’ın yardımına koşarak izlediği stratejik işbirliği ile iki komşu ülke, Irak’ta IŞİD’e diz çöktürdüler.

Şimdi IŞİD’ın ardından Irak’ta birçok fırsatlar oluşmuştur ve İran da güvenilir bir komşu olarak bu ülkede olumlu rolünü izlemeye devam edecektir. İki ülke arasında uzun ve ortak sınır, iki halkın ortak kültür ve mezhebe sahip olmaları ayrıca ihtiyaçlarının temini ve bu ülkenin pazarına kolay ulaşım, iki ülkeyi işbirliklerini güçlendirerek geliştirme yolunda azimli kılmıştır.

İran Irak’ın güvenebileceği bir komşu olarak bu ülkenin enerji alanındaki temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Irak ise İran’a karşı Amerika yaptırımlarına eşlik etmemekle yapıcı tutum sergilemesi, Tahran ve Bağdat’ı işbirliği alanında ve özellikle enerji bölümünde yeni sayfalar açmakta kararlı kılmıştır.

Bu bağlamda İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani 11 Mart 2019 tarihinde Irak’ı ziyaret edecektir. Bu ziyaret bölgede mevcut şartlar dikkate alındığında tarihi bir ziyaret ve Irak’ta yeni hükümetin kurulması ardından 2 ülke ilişkilerinde bir dönüm noktası sayılır.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin tarihi Irak ziyareti eşiğinde Irak temsilciler meclisi başkanının Tahran’da bulunması ve yetkililer ile yoğun görüşmeler gerçekleştirmesi, karşılıklı ziyaretlerden en iyi sonuçların elde edilmesi beklentisini oluşturuyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani çarşamba günü Irak temsilciler Meclisi Başkanı ile görüşmesinde İran’da rehberlik, hükümet ve meclisin Irak’la kardeşliğe dayalı yakın işbirliğinin gelişmesine önem verdiğini belirterek, ”Irak ve İran’ın güvenliği ve sebatının iki ülkeyi etkileyeceğini söyledi.

İran ve Irak ekonomi ve ticari işbirliklerini geliştirmek amacıyla muazzam kapasitelere sahiptirler; cumhurbaşkanının gelecek Bağdat ziyareti ise iki ülkenin ekonomik ilişkilerinde yeni vizyonlar sunmaktadır.

Bu bağlamda İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Rıza Rahmani çarşamba günü Irak Ticaret bakanı ile Tahran’da görüşmesinde 2 ülkenin iyi ilişkilerine işaretle, ” 2 ülkenin ticaret hacmini gelecek 2 yıl sürecinde 20 milyar dolara yükseltmekte kararlı olduklarını söyledi.”

İran, birçok dini ve kültürel ortaklıkları olan Irak ile ticaretini geliştirmek Ve ekonomi kabiliyetlerini takviye etmek için iyi bir konuma sahiptir ve bu yolda etkili olabilir.

Irak ve İran’ın ikili ilişkilere yönelik verdikleri öneme dair ortak görüşleri, halihazırda yıllık yaklaşık 13 milyar dolar olan Ticaret hacminin 20 milyar dolar olarak hedeflenen düzeye ulaştırmak için uygun bir ortam hazırlamış bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir