Irakİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Hasan Ruhani ve Berhem Salih’den Ortak Basın Açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bugün Iraklı mevkidaşı Berhem Salih ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Irak’ın güvenliği ve istikrarının tüm bölgenin lehine olduğunu belirtti.


Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran-Irak ilişkilerini değerlendirerek, “Binlerce yıla uzanan iki ülke halkları arasındaki ilişkileri her zaman güçlendirmek istiyoruz.” dedi.


Ruhani, Iraklı mevkidaşı Berhem Salih ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini belirterek, “İran ile Irak arasındaki ilişkiler iki ülke halkının yararınadır ve bunun zedelenmesine izin vermeyeceğiz.” ifadesini kullandı.


İki ülkenin tüm alanlarda gerekli kapasiteye sahip olduğunu söyleyen Ruhani, İran ve Irak’ın ticaret, yatırım, ortak serbest sanayi bölgesi ile sınır pazarları kurma, turizm, enerji, elektrik, doğalgaz ve bankacılık gibi konularda işbirliği yapabileceğini dile getirdi.


Cumhurbaşkanı Ruhani, Irak’ı bölgede, Arap ülkeleri ve İslam dünyasında “önemli bir ülke” olarak nitelendirerek, “Irak’la çok yakın ilişkiler kurmak istiyoruz. Bu başkasına karşı birleşmek anlamına gelmez, tersine bölgedeki diğer ülkelerle bütünleşmek içindir.” açıklamasında bulundu.


Bunlara ilave olarak Ruhani, “Irak’ta istikrar, güvenlik ve demokrasinin sağlanması bizim için büyük önem taşıyor. Irak’ın refah ve huzur içinde olması bölgenin istikrar ve güvenliğini güvence altına alacağına inanıyoruz.” diye konuştu.


Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih de basın toplantısında, İran’a Irak’a terör örgütü IŞİD ile mücadelede verdiği desteklerinden dolayı teşekkür ederek, iki ülkenin ilişkilerinin derinleşmesine vurgu yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir