İran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Cevad Zarif’ten İngiltere’ye: İran, Her Koşulda Petrolünü İhraç Edecektir

İran İslam Cumhuriyeti dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, İngiltere dışişleri bakanı Jeremy Hunt’la telefon görüşmesinde, ABD’nin İran aleyhindeki yaptırımlarının kanunsuz olduğunu belirterek, ‘İran her halükarda ve her şartta petrolünü ihraç edecek’ dedi.

İRNA’nın haberine göre, Zarif, sözkonusu görüşmede İran petrol tankerinin Doğu Akdeniz’deki gideceği yerin kanuni olduğunu belirterek, AB’nin her zaman ABD’nin başına buyruk sınırlar ötesi yaptırımlarına karşı olduğunu hatırlatarak İran petrol tankerinin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Zarif ayrıca, İran asıllı üç kişinin İran’da güvenlik suçlarıyla ilgili tutuklanmasına da temasla, ‘bu kişilerin tutuklanması tamamen kanuni süreç çerçevesinde olmuştur ve İngiltere hükümetinden İran’ın kanunlarına saygılı olmasını bekliyoruz’ dedi.

İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Tahran’ın Cebelitarık’ta el konulan petrol tankerinin Suriye’ye gitmeyeceği garantisini vermesi halinde tankerin serbest bırakılabileceğini söyledi.

Jeremy Hunt sözkonusu telefon görüşmesinde, iki ülkenin ilgili mercileri arasında yapılan görüşmelerin neticesinde İran tanker meselesi konusunun halledilmesini ümit ettiğini açıkladı.

Jeremy Hunt sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Endişelerimizin kaynağının Grace 1’deki petrolün nereden geldiği değil, gideceği yer olduğu ve Cebelitarık mahkemelerindeki işlemlerinin ardından, eğer Suriye’ye gitmeyeceği garantisi verilirse, İngiltere’nin tankerin serbest bırakılmasını mümkün kılacağı konusunda kendisine (Muhammed Zarif’e) güvence verdim.” ifadelerini kullandı.

Hunt ayrıca, İran Dışişleri Bakanlığının yaptığı çağrının yapıcı olduğunu ve Muhammed Zarif’in kendisine İran’ın bu sorunu çözme taraftarı olduğunu ve gerilimin tırmanmasını istemediğini söylediğini açıkladı.

İngiltere Kraliyet Deniz Piyadeleri geçtiğimiz hafta Cebelitarık karasularında Suriye’ye ham petrol taşıdığı iddia edilen İran menşeli tankeri Avrupa Birliği yaptırımlarını ihlal ettiği bahanesi ve iddiasıyla alıkoymuştu.

İran ise İngiltere’den tankerin bırakılmasını talep etmiş, Avrupa Birliği yaptırımları ihlal edilerek Suriye’ye petrol taşındığı iddialarını reddetmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir