Batı Asyaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran’ın İngiliz Petrol Tankerine El Koyması Tamamen Yasaldır

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şemhani Tahran’a gelen Umman Dışişleri Bakanı Yusuf Bin Alevi ile bugün görüştü. Şemhani, İran’ın Hürmüz Boğazı’nda İngiliz petrol tankerine el koymasının tamamen yasal olduğunu belirtti.

İran’in İngiliz petrol tankerine uluslararası denizcilik kuralları çerçevesinde el koyduğunu hatırlatan Şemhani, ancak İngiltere’nin İran petrol tankerine Cebelitarık’ta el koymasının korsanlıktan ibaret olduğunu vurguladı.

İran’ın komşulara karşı itidal ve uzlaşmaya dayalı münasebetler kurmaya çalıştığına dikkat çeken Şemhani, bölgedeki bazı ülkelerin fevri ve kibirli tavırlarının bölgede diyalog ve uzlaşma zeminini yok ettiği gibi, ciddi sorunlara da yol açtığını kaydetti.

Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri ayrıca, yabancıların müdahalesinin Batı Asya’da sorunları tırmandırdığını vurguladı.

Şemhani ayırca masum Yemen halkının katliamına işaretle, küresel camianın Suudi Arabistan ve BAE’nin Yemen’e askeri saldırılarına engel olmaları gerektiğini belirterek, Yemen krizinin askeri çözümü olmadığını söyledi.

Umman Dışişleri Bakanı da görüşmede, bölgede gerilimi tırmanmaması ve istikrarsızlığın büyümemesi için geçmişteki deneyimlerden yararlanılmasına vurgu yaparak, tüm ülkelerin Hürmüz Boğazı’nda emniyet kurallarına uyması gerektiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir