AvrupaBatı AsyaSuriyeTüm Haberler

Cenevre’de İlk Kez Suriye Anayasası İçin Toplantı Düzenlendi

İsviçre’nin Cenevre kentinde ilki düzenlenen Suriye Anayasa Komitesi toplantısı, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen’in açılış konuşmasıyla başladı

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Anayasa Komitesi toplantısının açılış töreninde, “Yönetim ve muhalefetin üyeleri burada yüz yüze oturuyor. Bu tarihi bir an.” dedi.

İsviçre’nin Cenevre kentinde ilki düzenlenen Suriye Anayasa Komitesi toplantısı, Pedersen’in açılış konuşmasıyla başladı.

Pedersen, “Rejim ve muhalefetin üyeleri burada yüz yüze oturuyor. Bu tarihi bir an.” dedi.

Sivil toplumun 50 üyesinin iki heyet arasında salonda hazır bulunduğunu belirten Pedersen, bu kişilerin farklı din, bölge ve deneyimlerden gelmesinin sürece büyük katkıda bulunacağını söyledi.

Pedersen, “Komite, bazı prensiplere dayanarak toplanıyor. Bunlar BM şartı, Güvenlik Konseyi kararları, Suriye’nin birliği, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı, egemenliği ve anayasa yapımının Suriyelilerin öncülük ettiği ve sahibi bir süreç olduğu ilkelerimizi oluşturuyor.” diye konuştu.

Öte yandan, Suriye Anayasa Komitesi toplantısının ön görüşmeleri kapsamında, Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanlarının üçlü Suriye toplantısı, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre ofisinde gerçekleşti.

Toplantı hakkında ortak bir açıklama yapan her üç garantör ülkenin dışişleri bakanı, Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne vurgu yaparak tüm tarafların bu ilkelere saygı göstermesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca, Cenevre’de Rus ve Türk mevkidaşları Lavrov ve Çavuşoğlu ile görüştükten sonra yurda dönen Dışişleri Bakanı Zarif, twitter hesabında görüşmenin sonuçları hakkında kısa bir açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Bakanı Zarif Cenevre’de Türkiye ve Rusya Dışişleri Bakanı ve BM Suriye temsilcisi Pedersen’le görüştüğünü, görüşme, Suriye anayasa komisyonunun çalışmaya başlamasının arifesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Zarif, Suriye’de yıllar süren yıkıcı savaştan sonra Astana süreci sayesinde kanun hakimiyetine doğru ilerleme süreci başladığını, süreç zor olduğunu, ancak başka alternatifi de olmadığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir