Batı AsyaSuriyeTüm Haberler

Suriye Ordusu’nun İdlib’e Yönelik Düzenlediği Operasyonlar Sürüyor

Suriye ordusu ülkenin Kuzey Batısında Türkiye sınırında bulunan İdlib eyaletini terör gruplarının işgalinden kurtarma operasyonunun devamında son günlerde önemli zaferler elde etmiştir.

İdlib’in terör örgütünün işgalinden kurtarma operasyonu Suriye ordusu ve ortaklarının söz konusu terör örgütleri aleyhindeki en uzun operasyonu sayılır. Bu operasyon uzun ve tekrarlanan aralıklar ile nihayet Mayıs 2019’da tekrar başlatıldı.

Bir yandan İdlib’in Türkiye sınırına çok yakın bölgede bulunması yüzünden Ankara hükümeti bu operasyonun başlatılması yolunda engeller oluşturmaya çalışması; bir diğer yandan da İdlib’in teröristlerden temizlenmesinin Suriye’deki tüm terör örgütlerinin yenilgiye uğraması anlamına geldiğinden dolayı Amerika, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Siyonist Rejim İsrail de bu operasyon sürecinde engeller oluşturmaya çalıştılar. Ancak tüm bu sabotajlar ve baltalama girişimlerine rağmen Suriye ordusu azimli bir şekilde bu operasyonu başlattı ve sürdürmeye de devam etmektedir.

Son günlerde Suriye ordusu, İdlib’deki El Tahh ve Cercenaz gibi kendi topraklarından onlarca kilometre karelik bölgeyi teröristlerin işgalinden kurtarmayı başardı. Lübnan El Meyadin kanalı ise yayımladığı raporda Cercenaz kasabasının Nusra Cephesi’nin İdlib’in Doğu bölgelerindeki en önemli üssü olduğu itibarı ile büyük önem taşıdığını belirtti.

Bir diğer taraftan ise Cercenaz kasabası ve bölgesinin temizlenmesi ile pratikte Suriye ordusu artık Maarat El Numan bölgesinin 4 kilometrelik mesafesine yerleşti. Şimdi de Suriye ordu güçleri Maarat El Numan şehrinin Güneyinden geçen Halep-Şam karayoluna hakim bir noktada yer alıyor. Maarat el Numan şehri, Hama-Halep yolunda teröristlerin en önemli üssü sayılırdı.

İdlib coğrafyasının onlarca kilometresinin teröristlerden temizlenmesi ve sahadaki zaferlere ilaveten, Suriye ordusu teröristler için tanksavar füzeler yapan teröristlerin tanınmış isimlerinden olan Ebu Hudayfe’yi İdlib’de etkisiz hale getirdi.

Suriye ordusunun İdlib eyaletindeki ilerleyişi şimdiye dek üç kısa vadeli sonuç doğurmuştur. Bir yandan bu zaferler teröristlerin özellikle de Nusra Cephesi teröristlerinin dağılmasına ve ümitsizliğe kapılmasına neden olmuştur. Bir diğer yandan ise Suriye ordusunun hayata geçirdiği operasyonlarda olduğu gibi teröristlerin sıkıştığında sivil insanları kalkan olarak kullanmasına sebep oldu. Bu yüzden Suriye Ulusal Barış Komitesi üyesi Ömer Rahmun, Muammara El Numan bölgesinde kimi taraflar ile barış sürecine girmek isteyen köylere Suriye ordusunun çatışmasız olarak girmesine müsaade edilmesi hususnda müzakereler yapıldığını bildirdi.

Suriye ordusunun son operasyonunun sonuçlarından biri de tekfirci teröristlerin yenilgiye uğraması ile Siyonist terör rejimi savaş uçaklarının Şam çevresindeki Suriye ordusu mevzilerini bombardıman etmesi idi. Gerçekte Suriye’de ne zaman terör örgütleri sıkışıp ağır yenilgiler aldıysa Siyonist Rejim de Suriye’ye yönelik saldırıları gündeme alarak terör örgütlerine bu vesile ile yardım vermeye çalışmıştır.

Terör örgütlerinin İdlib çatışmalarındaki yenilgisi, başta Nusra cephesi olmak üzere terörist grupların elebaşlarının sanal ortamda bile hiçbir açıklama veya görüntüyü yayımlatmayacak kadar ağırdır. Halbuki daha önce bu gruplar yenilgilerin psikolojik etkisini azaltmak için bile bazı paylaşımlarda bulunuyorlardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir