AfganistanTüm Haberler

Büyük Şeytan ABD, Afganistan’daki Operasyonlarını Durdurdu

Amerika’nın Afganistan’daki askeri güçlerinin komutanı, Taliban ile saldırıların durdurulması konusunda varılan anlaşma gereği Afganistan’da askeri operasyonları durdurduklarını iddia etti.

İRNA’nın haberine göre, Washington Post gazetesine göre,  Amerikalı komutan yaptığı açıklamada, Amerika’nın anlaşma gereği saldırıları durdurduğunu ama savunma amaçlı faaliyetleri sürdüreceğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçen cuma günü yaptığı açıklamada ABD’nin Afganistan’ın tamamında şiddeti azaltmak için ortaya konulan anlayış doğrultusunda, 29 Şubat’ta Taliban ile bir anlaşma imzalamaya hazırlandığını duyurdu. Pompeo yayınladığı bildiride, ABD’nin ‘Afganistan’daki savaşı sona erdirmek, ABD ve Koalisyon güçlerinin varlığını azaltmak ve hiçbir terör grubunun Afganistan topraklarını ABD’yi ve müttefiklerini tehdit etmek için platform olarak kullanmamasını sağlamak’ için Taliban ile yoğun görüşmelerde bulunduğunu bildirdi.

Pompeo, son haftalarda ulusal birlik hükümetine danışarak ABD müzakerecilerinin Doha’da Taliban ile ülke genelinde şiddeti büyük ölçüde azaltma hususunda bir anlayışa ulaştıklarını söyledi.

Pompeo bu çerçevede yaptığı açıklamada Afganlar arasındaki müzakerelerin yakında başlayacağını ve bu temel adımın Afganlar için kapsamlı ve kalıcı bir ateşkes ile gelecek için siyasi bir yol haritası inşa edeceğini vurguladı.

Afgan bir hükümet yetkilisi, 21 Şubat’ta Taliban, ABD ve Afganistan güvenlik güçleri arasındaki gerilimi azaltma anlaşmasının iki taraf arasında imzalanmadan önce, cumartesi günü başlayacağını duyurmuştu. Afganistan Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Cevad Faysal, AFP’ye yaptığı açıklamada “Şiddetin azaltılmasına 22 Şubat’ta başlanacak ve bir hafta devam edecek” dedi.

Kısmi ateşkes uygulanması halinde bu, Afganistan’da 18 yıldan fazla süredir devam eden kanlı çatışmalardan sonra tarihi bir adım olacak ve savaşı sona erdirebilecek bir anlaşmanın yolunu açabilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir