AsyaTüm Haberler

Hindistan’da Müslümanlara Yapılan Zulme Karşı Tepkiler Sürüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın ziyaretinin ardından Hindistan’da son bir haftadaki şiddet olaylarında onlarca Müslüman aşırı Hindular ve Hindistan güvenlik güçlerince öldürüldü, yüzlercesi de yaralandı. Müslümanlara karşı şiddet eylemleri İran İslam Cumhuriyeti’nin sert tepkisine yol açtı.

 Bu bağlamda bugün Tahran’da bir grup öğrenci, Hindistan’ın büyükelçiliği önünde toplanarak, bu ülkede radikal Hinduların Müslümanlara yönelik saldırıları ve dünya medyasının bu saldırılara karşı sessizliğini protesto etti

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de, Hintli Müslümanlara uygulanan organize şiddeti mahkum etti.

Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İran’ın Hintli Müslümanlar aleyhine uygulanan şiddeti mahkum ettiğini bildirirken,  ‘’İran, asırlardır Hindistan’ın dostudur. Hindistanlı yetkililerden tüm Hindistanlıların refahını garantilemelerini ve bu manasız soykırımın devam etmesine izin vermemelerini istiyoruz. Önümüzdeki yol diyalog ve kanun hakimiyetine dayalı olmalı. ‘’ dedi.

Dünya Ehlibeyt Kurultayı  ve Üniversiteler Müslüman Hocalar Birliği Kurumu yayınladığı bildiride, Hintli müslümanlara yönelik soykırım ve katliamı kınadı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Musevi de, Hindistan’da Müslümanlar’a karşı şiddet eylemlerinden dolayı esef duyduğunu dile getirerek, İran’ın Hindistan’ı mezhebi açıdan hoşgörüyle davranan bir ülke olarak gördüğünü, bu haberlerin yayınlanmasından ciddi endişe duyduğunu belirtti.

İslami Şura Meclisi Başkanı Özel Kurmayı Hüseyin Emir Abdullahian, Hindistan’da Müslümanlara karşı organize şiddet uygulanması kaygı verici olduğunu belirtti.

Pazartesi günü twitter hesabında bir açıklama yapan İslami Şura Meclisi Başkanı Özel Kurmayı Hüseyin Emir Abdullahian, Hindistan’da Müslümanların katledilmesini kınayarak, Müslümanlara karşı şiddet, Hindistan toplumunun kültürü ve dini gelenekleri ile bağdaşmadığını vurguladı.

Emir Abdullahian, Hindistan yönetiminden şiddetin daha geniş boyutlara ulaşmasını önlemek için acil ve etkili tedbirler alması beklendiğini kaydetti.

Hindistan parlamentosunun geçenlerde vatandaşlık yasasında yaptığı düzenleme bu ülkede çeşitli kesimlerin itirazlarına yol açtı. Son günlerde ise yeni yasanın taraftarları ile muhalifleri arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda 43 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

Şiddet olayları daha sonra dini boyuta taşındı ve bu kez radikal hindular Yeni Delhi’nin kuzeydoğusunda camileri kundaklamaya ve Müslümanları hedef almaya başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir