Bilim & Teknolojiİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran Havacılık Sanayiinde Teknik Açıdan Yakında Bir Devrim Yaşanacak!

İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abidzade, yakın gelecekte yerli uzman ve araştırmacıların çalışmaları ile ülke havacılık sanayiinde teknik devrimin yaşanacağını duyurdu.

Başkent Tahran’ın batısında bulunan Elburz ilindeki Uluslararası Peyam Havalimanı’nda düzenlediği toplantıda konuşan Abidzade, İran hava taşımacılığı sanayinin yaptırım konusunu yakından ve tamamen bildiğini belirterek, ‘Füze teknik konusunda son yıllarda büyük adımlar attığımız ve dünyanın bir füze gücü olduğumuzu kabul ettiği gibi, halihazırda havacılık teknik alanında parça üretimi ve onarımı açısından da aynı durum yaşanmış ve kesinlikle yalın gelecekte havacılık sanayi sektöründe mühendislik devrimine tanık olacağız’ ifadesini kullandı.

İran havacılık sektörünün son 40 yılda ambargolara maruz kalmasına karşın yerli uzmanların çalışması sonucu ayakta kalabildiğinin altını çizen Abidzade, ‘Dünyanın dört bir yanına uçuş yapmanın yanı sıra, ülke içinde de çok güçlü bir ağ oluşturduk’ diye konuştu.

Abizdade konuşmasını şöyle sürdü:

‘Amerikalıların özellikle son 2 yılda uçak yedek parçaları alanında uyguladıkları ağır baskılara ve İran havacılık şirketlerinin teknik ve operasyonel bilgi konusunda sınırlama yaşamalarına rağmen, yerli uzmanlarımız ülkemiz için taahhütlü olmaları sebebiyle başta uçak motor onarımı sektöründe büyük başarılara imza attı ve en karmaşık bölümlerden biri olan motor sıcak bölümleri teknolojisini elde ederek adından söz ettirdi.

Yerli uzmanların uçak motoru sıcak bölümlerini onarması, havacılık sanayi sektöründe büüyk bir gelişme olarak öne çıkmakta ve böylece bu kapasitelerimizi göz önüne alırsak yakında çok büyük işlere imza atabileceğimizi söylemem mümkün’.

Abidzade, ayrıca Boeing ve Airbus uçaklarının yedek parçalarını üretme teknolojisini elde ettiklerini de açıkladı.

Abidzade, bu iki firma İran’ın ihtiyaç duyduğu yedek parçaları temin etmediklerini, İranlı uzmanlar ihtiyaç duyulan yedek parçaların tasarım ve yapım teknolojisini elde ettiğini ifade etti.

Abidzade ayrıca bu doğrultuda geçen sene sivil uçakların motorlarının bakım onarım alanında da büyük başarı kaydettiklerini, İranlı genç uzmanlar ABD’nin tüm tehditlerine rağmen bu işi başardıklarını ve şimdi sivil uçakların imalat aşamasında son aşamaya geldiklerini, bu çalışma tamamen İran’a özel olduğunu ve hiç bir ülkeden kopyalama yapılmadığını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir