Batı Asyaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İmam Rıza -s- Türbesine Hüseyni Yas Bayrağı Asıldı

İran’ın kutsal Meşhed kenti her yıl Muharrem ayında yas merasimlerinin ağırlık merkezi olmuş, ülkenin dört bir yanından ve hatta komşu ülkelerden yas heyetleri ve desteleri Meşhed’e gelerek şehitlerin efendisi İmam Hüseyin -s- için yas tutuyor.

Kutsal Meşhed kentinde yas heyetleri eski bir geleneğe göre Zilhicce ayının son günü Hüseyniyeleri ve Tekyeleri siyah renkli kumaşlarla kaplıyor ve Muharrem ayına girilince de İmam Rıza -s- türbesinin kubbesinin bayrağı değiştiriliyor. Bu etkinlik Zilhicce ayını Muharrem ayına bağlayan son gecede ve “Yas izni” adıyla anılan bir etkinlik çerçevesinde gerçekleştiriliyor. İmam Rıza -s- külliyesinin hademeleri kubbenin yeşil renkli bayrağını indirerek yerine siyah bayrak takıyor. Bu yıl yine bu etkinlik kutsal Rezevi külliyesinin İslam inkılabı avlusunda düzenlendi; gerçi korona virüs salgını yüzünden sağlık protokollerine uyularak çok özel bir atmosferde gerçekleşti.

Yas izni manevi merasimi

Yas izni merasimi Kur’an’ı Kerim ayetlerinin tilaveti ile başladı ve ardından meddahların programı ile devam ederek kutsal Rezevi külliyeye ayrı bir hava kazandırdı. Ehl-i Beyt -s- meddahları Aşura hakkında musibet zikri ile Ehl-i Beyt -s- aşıklarını coşturdu ve lebbeyk ya Hüseyin -s- ve lebbeyk ya Ebulfazl şiarları külliyede yankılandı.

Hüseyni yas toplumu ihya eden etkinliktir

Törende bir konuşma yapan İslami Tebliğat Kurumu Başkanı Hüccetülislam Muhammed Kumi, cismi sağlığın korunma zarureti ve maneviyatla ilgilenmeye vurgu yaparak, Rezevi mektep sağlık ve yas merasimleri, akıl ve din konularında Müslümanların görevini belirlediğini kaydetti.

İmam Hüseyin -s- için yas tutmak İran milletinin isteği olduğunu belirten Hüccetülislam Muhammed Kumi yas merasimleri toplumun sağlığını güvence altına alan bir etkinlik olduğunu vurguladı.

Törende İmam Rıza -s- türbesinin külliyesinin yeşil bayrağı siyah bayrakla değiştirildi, kutsal Rezevi külliye siyah renge büründü.

Törende ayrıca kutsal Rezevi külliyenin mütevellisi Hüccetülislam Mervi ve külliyenin hademeleri Meşhedli 50 heyeti, 130 eyalet heyeti temsilen külliyenin değiştirilen bayrağı beş Meşhedli heyetin yanı sıra Bahreyn ve Afganistan heyetlerine hediye edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir