Batı AsyaIrakTüm Haberler

Irak’ın Eski Başbakanı’nın “Şehid Hacı Kasım” suikastı hakkındaki açıklamaları

Irak eski başbakanı Haydar El İbadi yaptığı açıklamada ” İki komutanı-Korgeneral Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi Mühendis’i- Bağdat havalimanında hedef alan uçaklar Irak’ın izni ile ülke sınırlarına girdi. ” diye konuştu.

Haydar El İbadi’nin bu açıklamaları ise  yine eski başbakan Adil Abdülmehdi’nin tepkisine yol açtı. Adil Abdülmehdi  bu açıklamaları kesin bir şekilde reddettiğini söyledi.  

3 Ocak 2020 sabah saatlerinde İran İslam İnkılabı Muhafızları Ordusu Kudüs kuvvetleri komutanı Korgeneral Kasım Süleymani  ve Irak Haşdi Şabi gönüllü güçleri başkan vekili Ebu Mehdi Mühendis beraberlerindeki 7 kişi ile birlikte suikaste uğrayıp şehit düşürüldü.  Amerikalı savaş uçakları  Bağdat havalimanı yakınlarında bu cinayeti gerçekleştirdiler. 

ABD Başkanı Donald Trump da suikast emrini verdiğini açıkça belirtti. Şimdi, suçun birinci yıldönümünün arifesinde, eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ABD savaş uçaklarının Irak’ın izniyle uçurulduğunu söyledi.

El İbadi’nin sözleri birkaç noktayı da içeriyor.

Birinci ve en önemli nokta el-İbadi’nin sadece havalimanında iki komutana saldıran savaş uçakları ve İHA’ların Irak’ın izniyle ülkeye girdiğini belirtmesidir. Aslında el-İbadi, Irak hükümetinin bu savaş uçaklarının görevlerinden haberdar olduğunu söylemedi. “Iraklıları savaş uçaklarının misyonunu ve görevini bilmekle suçlamıyorum” diye devam etti. Bu nedenle, Irak hükümetinin o zamanki Amerikan savaş uçaklarının direniş komutanlarına suikast düzenleme misyonu ve görevi hakkındaki bilgisi konuyla ilgili değildir ve yalnızca bir medya yaramazlığıdır. .

İkinci nokta, sadece komutanlara suikast gerçekleştiren savaş uçaklarının değil, her uçağın herhangi bir operasyon yapmadan önce Irak hükümetinden gerekli izni alması gerektiğidir. Bu konuda Iraklı bir güvenlik kaynağı, genel olarak uçakların herhangi bir operasyon yapmadan önce Irak Başbakanı ile doğrudan temas halinde olan Müşterek Harekat Komutanlığı’ndan gerekli onayı almaları gerektiğini yazdı.

Ancak mesele şu ki, eski Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi de,  bir bildiri yayımlayarak  Haydar el İbadi’nin medyaya yaptığı açıklamaları reddedip  böyle bir izni Amerika savaş uçaklarına vermediğini Amerika koalisyonunun hava ve kara kuvvetleri harekatı alanında da ciddi ve sıkı kurallar ve kısıtlamaları uyguladığını  bildirdi. 

Üçüncü önemli nokta, el-İbadi’nin açıklamalarının çoğunlukla Irak’ın iç durumu ile ilgili siyasi bir mesele olmasıdır. Bir yandan direniş komutanlarının şehadetinin birinci yıldönümüne yaklaşık 20 gün kalmışken, diğer yandan Iraklı gruplar önümüzdeki Haziran parlamento seçimleri için erken kampanya seçimlerini başlatmışlardır. Bu arada, eski Irak başbakanları, Nuri el-Maliki, Haydar el-İbadi ve Adil Abdul-Mehdi arasındaki görüş ayrılıkları herkesçe bilinen bir husustur. Buna göre, el-İbadi’nin açıklamaları Irak’ın siyasi süreçlerinde yerel kullanımlı olduğu söylenebilir. 

Dördüncü dikkat çekici nokta, Abdülmehdi’nin sözlerinde Irak hükümetlerinin Amerikalılara karşı özellikle askeri boyuttaki tavırlarının üstü kapalı olarak eleştirilmesidir.  Başka bir deyişle el-İbadi,Amerikan savaş uçaklarının  Irak hükümetinin iznini aldığını, ancak Irak hükümetinin  uçuşların amacını bilemediğini kaydetti.

Iraklı analist Salem Meşkur ise bu hususta şöyle yazdı: “El-İbadi, Abdül Mehdi hükümetinin komutanlara suikast düzenlemeyi kabul ettiğini söylemedi, ancak uçuşa izin verildiğini ve uçuşun amacının izinden önce bilinmesi gerektiğini söyledi” .

Aslında bu tür bir açıklama, hem Abdül Mehdi hükümetinin eylemlerinin bir eleştirisi hem de ABD’nin Irak egemenliğini ihlal ettiğinin bir nevi teyididir.

Son olarak, Haydar el-Abadi’nin sözleri aynı zamanda İran-Irak ilişkilerini etkilemeyi amaçlayan bir tür siyasi ve medyatik yaramazlık ve fesat çıkarma girişimidir.  Bu da Batı- Gerici Arap- İsrail üçlüsünün takip ettiği bir süreçtir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir