AvrupaBilim & TeknolojiDünyaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran’ın ‘COVIRAN BEREKET’ aşısı İngiliz mutasyonuna karşı etkili / İsviçre’den İran’ın koronavirüs aşısına talep

İmam’ın Fermanını İcra Merkezi’nin korona virüs aşısı üzerinde çalışan araştırma ekibinin Başkanı Hasan Celili, ürettikleri aşının İngiltere kaynaklı koronavirüs mutasyonu üzerinde etkili olduğunun kanıtlandığını açıkladı.

Konu hakkında gazetecilere resmi açıklama yapan Celili, mutasyonlu İngiliz koronasının örneklerini sağlık bakanlığından aldıklarını ve merkezin araştırma ekibine verdiklerini belirtti.

Celili, üretilen her aşının en önemli özelliği, mutasyonlu virüslerin üzerinde de etkili olmasından ibaret olduğunu belirterek, ürettikleri aşıyı alan üç gönüllünün kanından aldıkları plazma üzerinde İngiliz koronasını test ettiklerini, alınan sonuç, İran aşısının bu virüse karşı tam etkili olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

İsviçre, İran’ın ‘COVIRAN BEREKET’ aşısını satın almak için görüşmeler yapıyor

İsviçre sağlık bakanlığı koronavirüs aşısını satın almak için İran dahil yirmi ülke ile görüşüyor ve bu konuda ‘özel bağlantılar’ kurdu.

IRIB’in Perşembe günü bildirdiğine göre, İsviçre Federal Halk Sağlığı Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Nora Kronig, İran’daki sağlık kurumları iyi organize edilmiş ve klinik araştırmalar ve veri setleri için tam donanımlıdır ”dedi.

Beş İran kurumunun Dünya Sağlık Örgütü’nün aşı adayları listesinde yer aldığını belirtti.

COVID-19 aşısının üretimini salgının başlangıcından bu yana 16 İranlı firma takip ediyor ve şu ana kadar 8’i faaliyette olan 12 firma aşı üretimi için başvurdu, firmalardan biri insan denemesi aşamasına girdi ve 2 İran Gıda ve İlaç Dairesi sözcüsü Kianoush Jahanpour 10 Ocak’ta yaptığı açıklamada, daha fazla şirketin aşıları insan üzerinde test edeceğini söyledi.

İmam Emrini Yürütme Karargahı’nın İranlı araştırmacıları tarafından yapılan ilk koronavirüs aşısı olan COVIRAN BAREKAT, 29 Aralık 2020’de düzenlenen törenle üç gönüllüye enjekte edildi.

11 Ocak’ta, aşının ikinci dozu üç gönüllüye enjekte edildi.

Şimdiye kadar 35 kişiye ilk aşı dozu verildi ve bu sayının ilk klinik çalışma aşamasında 56 kişiye ulaşması gerekiyor.

İmam Tarikatını Yürütme Karargahı başkanı Mohammad Mokhber, 19 Ocak’ta yaptığı açıklamada, önümüzdeki ay 2-4 milyon doz aşı üretileceğini ve bunun yakında 4-24 milyon doza ulaşacağını söyledi.

18 Ocak’ta, Razi Aşısı ve Serum Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ve önerilen ikinci ev yapımı COVID-19 aşısının klinik bir denemeye başlaması onaylandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir