Avrupaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Viyana’da İran ile 4+1 ülkeleri arasındaki kritik görüşmeler sürüyor

AB koordinatörlüğünde İran ile nükleer anlaşmanın tarafları Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın (4+1) yer aldığı 8. tur görüşmeler Avusturya’nın başkenti Viyana’da devam ediyor.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri Keni, dün Viyana’daki Coburg Oteli’nde Nükleer Anlaşma Ortak Komisyonu Koordinatörü Enrique Mora ile bir araya geldi.

Viyana müzakereleri yaklaşık 5 aylık aranın ardından İran ile P4+1 ülkeleri (Fransa, Rusya, Çin, İngiltere ve Almanya) heyetinin katılımıyla 29 Kasım’da yeniden başlamıştı.

Önceki ABD Bakanı Donald Trump, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018’de tek taraflı çekildikten sonra Tahran’a yönelik yaptırımları geri getirerek “azami baskı” politikasına başvurmuştu.

Abdullahiyan: Müzakereler müzakereler için değil, iyi bir anlaşma içindir

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, Trump yönetiminin tüm çabalarına ve yaptırımlara rağmen İran’ın tecrit edilemediğini belirterek, şunları kaydetti: ”Viyana’ya sadece müzakere amacıyla değil, iyi bir anlaşmaya varmak amacıyla geldik.”

İRNA ajansına göre, Hüseyin Emir Abdullahiyan, dün akşam Euronews’de yayınlanan röportajında, ”nükleer müzakere sürecinde, bu müzakerelerin ciddiyeti konusunda İran’ın görüşünü net bir şekilde açıklar mısınız?” şeklinde soruya verdiği cevapta, ”Viyana’ya sadece müzakere amacıyla değil, iyi bir anlaşmayı müzakere etmek amacıyla geldik. Bir anlaşmaya hiç bu kadar yaklaşmadığımıza inanıyorum.” dedi.

Emir Abdullahiyan, ”Batı, bugün Viyana’daki müzakere masasında neler olduğu konusunda gerçekçi olmak isterse, birkaç saatten daha kısa bir sürede nihai bir anlaşmaya varabiliriz.  Bu nedenle bizce zamanlama batı tarafının elindedir ve onların gerçekçiliğine ve inisiyatifine bağlıdır.” dedi.

Emir Abdullahiyan, muhabirin İran hakkında “tecrit edilmiş” tabirini kullandığı sorusuna karşılık ‘’ Biz İran’ın tecrit edilmiş bir ülke olduğuna inanmıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) tek taraflı ve yasa dışı yaptırımları bizim için bazı sorunlar doğuruyor.  2015 yılından bu yana özellikle üç Avrupa ülkesi, Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya’nın eylemsizliği İran için bazı sıkıntılara neden oldu, ancak tüm çabalara rağmen, hatta Trump yönetimi sırasında ve İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı yürüttüğü “aşırı baskı” kampanyasına rağmen İran’ın izolasyonu başarısız oldu.’’ diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir