Avrupaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran İslam Cumhuriyeti, İngiltere’den 400 milyon sterlin kopardı!

Tahran, borcunu ödemesi karşılığında, hükümet karşıtı faaliyetler yürütmekle suçlanan iki İngiliz-İran ajanını serbest bıraktı.İran medyası 16 Mart’ta İngiltere’nin 1979’da iptal edilen bir silah anlaşmasından Tahran’a olan 400 milyon sterlinlik ödenmemiş borcunu serbest bıraktığını açıkladı.

İslam Cumhuriyeti, uzun süredir devam eden borcun ödenmesi karşılığında, devlet tarafından finanse edilen bir BBC için çalışırken hükümet karşıtı faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla hapsedilen İngiliz-İran vatandaşı Nazanin Zaghari-Ratcliffe’i serbest bıraktı. Ayrıca İsrail Mossad için casusluk yapmakla suçlanan İngiliz-İran vatandaşı Anousheh Aşuri de serbest bırakıldı.

Zaghari-Ratcliffe bölgesinden İngiliz milletvekili Tulip Siddiq, eski tutuklunun eve giden bir uçağa bindiğini doğruladı.Zaghari-Ratcliffe, 3 Nisan 2016’da tutuklandı. Bir yardım kuruluşu kisvesi altında faaliyet gösterdiği iddia edilen bir BBC kuruluşunun çalışanıydı. Suçlamalar, BBC World Service Trust (şimdiki adı BBC Media Action) için yaptığı çalışmanın, İran vatandaşlarını hükümet karşıtı mesajları medyaya yaymaları için eğitmeyi içerdiğini iddia etti.

Zaghari-Ratcliffe, Thomson Reuters Vakfı için proje yöneticisi olarak çalışmaya devam etti. Daha sonra, İran başsavcısının 2017’de “insanları İran’a karşı propaganda yaymak için eğitmek” olduğunu belirttiği BBC çevrimiçi eğitim kurslarıyla çalıştığı iddiasıyla tutuklandı ve hapsedildi.

Tutuklu İngiliz-İran vatandaşının kocası Richard Ratcliffe, Şubat 2018’de, karısının ödenmemiş borç için pazarlık simgesi olarak bu uzun süre hapiste tutulduğunu iddia etti. Daha sonra, Birleşik Krallık hükümetinin ödemeyi geciktirmek için yasal engeller kullandığından şikayet ediyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir