Dünyaİran İslam CumhuriyetiLatin AmerikaTüm Haberler

İran Donanması Atlantik’te Büyük Şeytan ABD’ye meydan okuyor!: İran Filosu yakında Brezilya’ya demir atacak!

İran İslam Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri’ne bağlı Dena ve Mekran gemilerinden oluşan 86. Filo Brezilya’ya gidiyor.

Bazı Brezilyalı kaynaklar, İran İslam Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri’ne bağlı Dena ve Mekran gemilerinden oluşan 86. filonun birkaç gün içinde Brezilya’nın Rio de Janeiro limanına yanaşacağını duyurdu.

Rio de Janeiro, Atlantik kıyısında yer alan Brezilya’nın ikinci büyük şehridir.

75 gövde numaralı Dena destroyeri, İran İslam Cumhuriyeti Donanması tarafından tasarlanıp inşa edilen Moj sınıfı gemilerin dördüncü ürünüdür. Bu gemi, Haziran 2021’de Bender Abbas’taki ordu donanma filosuna katıldı ve gemisavar seyir füzeleri, torpidolar ve deniz topları gibi çeşitli silahlarla donatıldı. 

Mekran Marina, Ordu Donanmasının bir petrol tankerini dönüştürerek en büyük helikopter marinalarından birine dönüştürdüğü 121.000 tonluk bir mobil adadır.
Şu anda ülkenin en büyük askeri gemisi olan bu donanma gemisi, 2019 yılında kara kuvvetlerine katılmıştır ve deniz savaş gemilerini desteklemekle görevlidir. Mekran, güvertesinde aynı anda 5 helikopter barındırabilir.

11 Ocak’ta İran İslam Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Şehram İrani, bu gücün Panama Kanalı’nda yer alması planlandığını bildirmişti ve görünüşe göre 86. Filonun görevi sırasında bu hedefe ulaşıldı.

Tesnim haber ajansının haberine göre, ordunun 86. donanma filosu, dünyanın çevresini dolaşmak amacıyla bu yıl ekim ayında göreve başladı ve Brezilya kaynaklarının bildirdiğine göre birkaç gün içinde bu ülkeye ulaşacak ve yolculuğuna devam etmesi için Panama Kanalı’ndan geçmesi gerekiyor.

İran İslam Cumhuriyeti Donanması, Aden Körfezi’nde korsanlıkla mücadele etmek ve bu bölgeye kadar 3000 kilometre yol kat etmek amacıyla 2009 yılında okyanus seviyesinde deniz seferlerine başladı. Bundan sonra da bugüne kadar belirli zaman dilimlerinde ordunun muharip denizcileri Aden Körfezi’ne ve Kızıldeniz’e, Hint, Pasifik ve Atlantik okyanuslarına gönderilmektedir.

Geçen yıl ordunun Sehend ve Mekran gemilerinden oluşan 75. deniz filosu, Rusya’nın St. Petersburg limanında 250 bin kilometre mesafe kat ederek ülke tarihinin en büyük askeri deniz seferini gerçekleştirdi.

Mekran ve Dena gemilerinden oluşan 86. filonun bu rekoru kırması ve İran İslam Cumhuriyeti filolarının kat ettiği mesafeyi önemli ölçüde artırması bekleniyor.
Buna ek olarak, Deniz Kuvvetleri, Hint, Pasifik ve Atlantik okyanuslarında üç okyanus komutanlığı oluşturarak, ülkenin dünya sularındaki çıkarlarını korumak amacıyla etkinliğini ve varlığını genişletmenin yollarını arıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir