İran İslam CumhuriyetiSuriyeTüm Haberler

Siyasi analist: Reisi’nin Suriye ziyareti tarihi ve belirleyicidir

İran’lı siyasi analist Hadi Afkahi İran Cumhurbaşkanı’nın Suriye ziyaretini tarihi bir gezi olarak değerlendirerek, “İran ve Suudi Arabistan’ın uzlaşmasının ardından bölgede durum yavaş yavaş sakinleşmeye ve bölgedeki atmosfer yavaş yavaş değişmeye başlıyor, sakinleşiyor. Yemen, Lübnan, Suriye ve Irak’taki durumda açılımlar var.” diye kaydetti.

Afkahi el-Alem televizyonuna verdiği demeçte “bu ziyaret, Suriye ve bölgede açılışların olduğu bu sakin koşullarda gerçekleşiyor. Ziyaret, daha çok ekonomik bir yaklaşıma sahiptir ve Suriye’nin altyapısının yeniden inşası gündemdedir.”dedi.

Suriye savaşının, hizmet, altyapı ve ulaşım, enerji santralleri ve su arıtma merkezlerinde yarattığı tahribat ile Lazkiye, İdlib, Halep ve Humus vilayetlerinde meydana gelen yıkıcı depreme değinen Afkahi, bu durumun son derece ciddi olduğunu ve söz konusu ziyaretin önemini arttırdığını belirtti.

İran’lı uzman, Türkiye-Suriye uzlaşmasında İran’ın arabuluculuğuna ilişkin de, iki ülke arasında ciddi bir uzlaşma ve barış ortamı oluşturmak için Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Siyonist medya: İsrail, Reisi’nin Suriye ziyaretinden endişe duymalı

Siyonist rejimin Kanal 13 televizyonu, İran Cumhurbaşkanı Seyyid İbrahim Reisi’nin Şam’a yapacağı ziyareti ele aldığı yazıda, Tel-Aviv’in bu ayrıcalıklı ziyaretin sonuçlarından endişelenmesi gerektiğini belirtti.

Siyonist rejim medyası, İran Cumhurbaşkanı Seyyid İbrahim Reisi’nin Suriye ziyaretini “oldukça istisnai” bir ziyaret niteleyerek, İsrail’in bundan endişe duyması gerektiğini, özellikle savaşın başladığı 2011 yılından beri bu ziyaretin bir ilk olduğunu kaydetti.

İsrail’in Kanal 13 televizyonu, İran Cumhurbaşkanı’nın Çarşamba günü birlik ziyaret için Şam’a gelerek, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşeceğini, iki liderin saha görüşmelerinin de olacağını belirtti.

Siyonist kaynak ayrıca, Tahran’ın İran-Hizbullah, Hamas ve İslami Cihat cephesinin birleşmesini istediğini aktardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir