Dünyaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Tümgeneral Safevi: İran’ın yeni dış politikası, düşmanları şaşırttı

İslami İran Silahlı kuvvetler başkumandanının özel danışmanı tümgeneral Yahya Rahim Safevi,”İran’ın dış politikası hayatında yeni bir dönem başladı. 15 ülke ile komşuluk politikası Batılı düşmanları ve bazı bölgesel rakipleri şaşırttı.”dedi.

Genç Gazeteciler Kulübü’nün bildirdiğine göre, General Yahya Rahim Safevi, İran ve Komşular Ulusal Konferansı’nda yaptığı konuşmada “15 ülke ile komşuluk politikası, İran’ın Batı Asya’daki bölgesel politikası ve doğuya bakma ve Çin ve Rusya ile kapsamlı ilişkiler geliştirme politikası, batılı düşmanlar ve bazı bölgesel rakipleri şaşırttı.” diye kaydetti.

Tümgeneral Rahim Safevi konuşmasını şöyle sürdürdü: İran, komşuluk politikasında, hicri şemsi 1424 tarihli ulusal ve stratejik belgesini hazırlarken komşu ülkelerin her biri için en az 20 yıllık bir süre için kapsamlı ulusal, siyasi, ekonomik, kültürel, güvenlik, bilimsel, akademik ve çevresel ilişkiler hazırlamak istiyor. İran’ın 15 komşu ülkesinin 600 milyonluk nüfusa sahip turizm potansiyeli var ve bu ülkelerin birkaç yüz milyar dolarlık pazarına petrol dışı ihracat komşuluk politikasının geliştirilmesinde etkili olabilir.

General Yahya Rahim Safevi ayrıca, “İran 11 jeopolitik sisteme komşudur ve ortak çıkarlara dayalı organizasyonlar oluşturabilir ve Şanghay İşbirliği Örgütü ile ECO arasında bağlantı kurabilir” dedi.

Tümgeneral Safevi, İran’ın 2050 yılına kadar etkin bir güce dönüşebileceğini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir