Genelİran İslam Cumhuriyeti

Büyük Şeytan Amerika’dan İNSTEX’i kullanan firmalara yaptırım tehdidi

Amerika’nın AB’deki büyükelçisi dün Washington’un İran karşıtı düşmanca siyasetlerinin devamında İNSTEX olarak bilinen İran-Avrupa arasındaki özel mali kanaldan yaralanan Avrupalı firmaları uyarıda bulundu.

Gordon Sondland INSTEX mekanizmasını kullanan firmaların yaptırımla karşı karşıya kalacaklarını vurguladı.

Amerika’nın AB’deki büyükelçisi, INSTEX’den yararlanan Avrupalı firmaların başta Amerika ile ticaret imkanından yararlanmamak olmak üzere ağır sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaklarını iddia etti.

Avrupa geçen Perşembe günü INSTEX olarak bilinen İran-Avrupa arasındaki özel mali mekanizmasını resmen yürürlüğe koydu.

Amerika Başkanı Donald Trump’ın 8 Mayıs 2018’de Bercam Nükleer Anlaşması’ndan çekilip İran aleyhine yeni yaptırımlar uygulamasının ardından Avrupalılar İran’ın bu yaptırımlardan doğan sıkıntıları ve zararlarını karşılayacaklarını ve azaltacaklarını taahhüt ettiler.

Avrupalıların bu taahhüdünün gerçekleştirilmesi Amerika’nın baskıları ve Avrupalıların bağımsız olmamasından dolayı 9 ay kadar zaman aldı. Nihayetinde Avrupa Troykası 31 Ocak 2019’da İran ile ekonomik işbirliğinin devam ettirilmesi için INSTEX adlı özel mali mekanizmasının uygulamasını ortaya koydu. Bu özel mali mekanizma İran’ın Bercam Nükleer Anlaşmasından kaynaklanan Avrupa ile İran arasındaki ticari, bankacılık ve ekonomik işbirliği alanındaki haklarını korumak için hazırlanmıştır. Tabii INSTEX ilk adımda İran’ın tüm ekonomik faaliyetlerini kapsamamaktadır. Başlangıç için gıda ürünleri ve ilaçlar bu kapsamda ele alınacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir