İran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran’daki İslam Alimlerinden “Dünya Kudüs Günü” Çağrısı

İran’ın Kum kentindeki taklid merci alimlerden Nasır Mekarem Şirazi, Nuri Hemedani, Cafer Subhani ve Muhammed Ali Alevi Gorgani, Dünya Kudüs Günü yürüyüşlerine görkemli katılımın olması için çağrıda bulundular.

Ayetullah Mekarim Şirazi, Kudüs Günü’nü anmanın önemine atıfta bulunurken “İran İslam Cumhuriyeti’nin kurucusu İmam Humeyni’nin (RA), Ramazan’ın son cumasını Dünya Kudüs günü ilan etmesinin çok önemli bir girişim olduğunu” bildirdi.

Bu arada Ayetullah Nuri Hemedani de, bu yılki Dünya Kudüs Günü meselesine her zamankinden daha duyarlı olması gerektiğini belirtirken “Küresel emperyalizmin Filistin’in bölünmesini hedeflediğini ve Siyonist rejimin konumunu pekiştirme hedefinde olduğunu, bu nedenle bugünün yürüyüşlerinin daha güçlü ve evrensel olması gerektiğini’ bildirdi.

Ayetullah Subhani de Kudüs’ün ve Mescidi Aksa’nın Müslümanların ilk kıblesi olduğunu belirterek, siyonistlerin burayı sultasına geçirmek istediğini ama Müslümanların buna izin vermemeleri gerektiğini söyledi.
Ayetullah Alevi Gurgani de mesajında, Kudüs Günü vesilesiyle Müslümanların ve özgürlük yanlısı insanların Filistin halkına desteklerini haykırmalarını istedi.


Bu arada İran ehli sünnet alimleri ve düşünürlerinden 337 kişi yayınladığı ortak bildiride, İslam ümmeti ve dünya özgürlükçülerinden, Dünya Kudüs Günü vesilesiyle, terör rejimi İsrail karşısında zulüm altındaki Filistin halkına destek vermeleri çağrısında bulundu.


Bilindiği gibi İran İslam Cumhuriyetinin kurucusu rahmetli İmam Humeyni, Müslümanların ilk kıblesi Mescidi Aksa’ya ve Kudüs’ün önemine binaen Müslümanların ve dünya özgürlükçülerinin dikkatini Filistin meselesine çekmek için Ramazan ayının son cumasını Dünya Kudüs Günü olarak ilan etmişti.


Bu münasebetle her yıl başta İran olmak üzere dünyanın dört bir yerinde Ramazan ayının son cumasında çeşitli etkinlikler düzenlenmekte ve Filistin halkına yalnız olmadığının mesajı verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir