İran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Hasan Ruhani, BM Genel Kurul Toplantısına Katılmak İçin New York’a Gitti

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, BM Genel Kurul Toplantı’sına katılmak için bu sabah Tahran’dan New York’a gitti. Ruhani Tahran’da yaptığı açıklamada, Amerika’nın yaptırımlar ve azami baskının sonuç vermediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, BM’nin 74. Genel Kurul Toplantısı’na katılmak üzere bugün sabah New York’a doğru yola çıktı.

Cumhurbaşkanı’nı uğurlama merasimine Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı İshak Cihangiri ve İslam İnkılabı Rehberi Uluslararası İşler Danışmanı Ali Ekber Velayeti ile bazı hükümet yetkilileri katıldı.

Cumhurbaşkanı Ruhani bu sabah 74. BM genel kurul zirvesine katılmak üzere New York’a gitmeden önce Tahran havaalanında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Ruhani, bugün İran İslam Cumhuriyeti’nin nükleer anlaşma çerçevesinde yükümlülüklerini askıya alma sürecinde dünya ülkelerinin kahir çoğunluğu Amerika devletini kınadığını ve hatta beyaz sarayın bu konuyu Uluslararası Atom Enerjisi Ajasnı’nda gündeme getirme talebini umursamadıklarını belirtti.

Amerika devletinin İran milletine dayattığı zalimane yaptırımları beyaz sarayın çaresizliği ve perişanlığının işareti niteleyen Cumhurbaşkanı Ruhani, buna rağmen İran milleti yaptırımlara ve düşmanların husumetine karşı dimdik ayakta durduğunu vurguladı.

Amerikalı yetkililerin S. Arabistan’ın Aramco tesislerine düzenlenen operasyonla ilgili İran İslam Cumhuriyeti’ni suçlamasına da değinen Cumhurbaşkanı Ruhani, Amerika yönetimi bölgeyi tamamen kendi sultası altına almak ve S. Arabistan’ın tüm petrol sahalarının kontrolünü ele geçirmek istediğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ruhani açıklamasının devamında BM genel kurul zirvesinde gündeme getirmek istediği Hürmüz barış planına da işaret ederek, bu plan tüm dünyaya İran İslam Cumhuriyeti bölgede uzun süreli kalıcı bir barış istediğini ilan edeceğini kaydetti.

İran İslam Cumhuriyeti Hürmüz barış planı ile Fars körfezi bölgesinde yer alan ülkelerin arasında toplu iş birliği peşinde olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Ruhani, Amerikalılar 2001 yılından bu yana bölgede bulunduklarını, ancak buna rağmen hiç bir zaman bölgede güvenliği sağlayamadıklarını, dolaysıyla bölge sorunları bölge ülkelerinin eliyle çözümlenmesi gerektiğini vurguladı.

İran Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Ruhani BM Genel Kurul toplantısına katılmanın yanı sıra, dünya liderleri ile görüşecek ve New York’taki seçkin medya temsilcileriyle de bir toplantı yapacak.


Ruhani, Genel Kurulda bir dizi devlet başkanı, BM Genel Sekreteri ve muhtemelen bazı uluslararası kuruluş başkanlarıyla da görüşecek.
Cumhurbaşkanı Ruhani 26 Eylül’de İran’a dönecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir