İran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Hasan Ruhani’nin New York’taki Temasları Başladı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, BM Genel Kurul toplantısına katılmak üzere dün New York’a ulaştı. Cumhurbaşkanı Hasan New York’ta kısa bir açıklama yaptıktan sonra, dünya liderleriyle temaslarına başladı.

Bu çerçevede İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile biraraya geldi. Görüşme 90 dakika sürdü.

İkili ilişkiler, nükleer anlaşma, Fars Körfezi’nin güvenliği gibi önemli konular bu görüşmede masaya yatırıldı.

Ruhani ile Macron görüşmede, iki ülkenin muhtelif ikili ve uluslararası arenada ilişkileri ve işbirliğinin geliştirilmesi için kendi irade ve kararlılıklarına vurgu yaptılar.

İran ve Fransa cumhurbaşkanları görüşmede, nükleer anlaşmadan kalan diğer taraflar ve Fransa’nın anlaşmanın korunması ve yükümlülüklerin yerine getirilmesi için çabalarının ayrıntıları, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin “Hürmüz Barış Girişimi” adlı Fars Körfezi bölgesinin güvenliğinin korunması için yeni planı ve bölgedeki kritik durumu ele aldılar.

Görüşmede Ruhani, Fransa dahil nükleer anlaşmanın diğer taraflarının bu uluslararası anlaşmanın korunması için sorumluluk ve yükümlülüklerine vurgu yaparak, Avrupa Troikası’nın İran İslam Cumhruiyeti’ne yönelik pazartesi günü yayınladığı ortak açıklamasındaki temelsiz suçlamalarını eleştirdi.

Macron da görüşmede, İran Cumhurbaşkanı’nın Fars Körfezi’nin güvenliği için planını sıcak karşılayarak, Fransa’nın nükleer anlaşmanın uygulanması için çabalarını anlattı, Avrupa’nın Rusya ve Çin dahil anlaşmanın diğer taraflarıyla işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı, bölgede etkin bir ülke olarak İran ile işbirliği ve diyaloğa ve Paris-Tahran’ın yapıcı ilişkilerinin sürmesi zaruretinin altını çizdi.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dün akşam ayrıca Pakistan Başbakanı İmran Han ile görüştü.

Bu görüşmede Ruhani, Tahran’ın İslamabat ile iyi ve yapıcı ilişkilerini sürdürmek için kararlı olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ruhani görüşmede, ayrıca iki ülke arasında İmran Han’ın son Tahran ziyareti sırasında yapılan anlaşmaların bir an evvel hayata geçirilmesini istedi.

Pakistan Başbakanı da görüşmede, İran’ın geçtiğimiz senelerdeki Pakistan halkı ve hükümetine yardımlarına işaretle, bölgede gerilimi düşürmek için İran ile her türlü işbirliği yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

İmran Han ayrıca İslam İnkılabı Rehberi ve İranlı yetkililere Pakistan halkı ve kendinin özel teşekkürlerini, Keşmir halkına yardım konusundaki ilkeli ve doğru yaklaşımları için iletti.

Cumhurbaşkanı Ruhani ile Pakistan Başbakanı bu görüşmede ikili ilişkilerin yanısıra, sınır güvenliği, terörizmle mücadele ve bölgede barış ve istikrarın yeniden tesisini ele aldılar.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin New York’a düzenlediği 4 günlük ziyaretinde başka bazı ülkelerinin liderleriyle de önemli görüşmeler yapacak.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ayrıca, BM Genel Kurul Toplantısı’nda konuşma yapacak.

Ruhani, bu seneki Genel Kurul Toplantısı’nda Fars Körfezi’nin güvenliğinin bölge ülkelerince sağlanmasını öngören Hürmüz Barış Planı’nı açıklayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir