İmam Ali Hamaneyİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney’den Petrole Bağımlı Ekonominin Aşılmasına Vurgu

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney, İmam Humeyni (ra) Hüseyniyesi’nde düzenlenen bilgi tabanlı firmalara ait ürünlerin teşhir edildiği fuarı dün ziyaret etti. Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney, petrole bağlı ekonominin aşılması gerektiğine vurgu yaptı.

Fuarda, İranlı gençler ve uzmanlarca geliştirilen kanser teşhisinde kullanan ileri teknolojili tıbbi sistemler, hemodiyaliz cihazı, cerrah robotlar, sinir protezi, laboratuvar malzemeleri, tamamen yerli olarak üretilen yeni ilaçlar ve aşılar, jet motoru, santral kontrol sistemleri ve petrol ve doğalgaz katalizörleri gibi ürünler teşhir edilmektedir.

İslam İnkılabı Rehberi bilgi tabanlı firmaların ürünlerinin teşhir edildiği fuarda, firmalara ait 30 stantta incelemelerde bulunarak, araştırmacılar ve teknologlar ile sohbet etti, İranlı gençler ve uzmanların son başarılı ve kazanımları hakkında bilgi edindi.

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney ziyareti sırasında yaptığı beyanatta petrole bağımlı ekonomi ve onun kültürel etkilerinin geride bırakılması gerektiğine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Bilim ve Teknoloji İşlerden Sorumlu Yardımcısı Sorena Settari’ye hitap eden Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney, aktif gençlerin önündeki engellerin giderilmesi gerektiğine vurgu yaparak, bu bağlamda kendisinin de elinden gelen yardımda bulunacağını kaydetti.

İslam İnkılabı Rehberi, petrole bağımlı ekonominin olumsuz etkilerine ve petrole bağımlı ekonomi kültürüne işaret ederek, ülkede yüksek kalite ile üretilen malların dışarıdan ithal edilmesini eleştirerek, bunun petrole bağımlı ekonomi kültüründen kaynaklandığını, bu bakışın düzeltilmesi gerektiğini belirtti.

İslam İnkılabı Rehberi Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney bundan önce de Devrim’in ikinci adım stratejisini içeren bildirisinde ekonomik hedeflerin gereksinimleri hakkında şu şekilde vurguda bulunmuştu: “Güçlü ekonomi, ülkeyi sulta ve nüfuz altına girmesini engelleyen önemli bir etken ve güçlü bir noktadır. Güçsüz ekonomi de, bir zayıf nokta ve sulta ve nüfuza ve düşmanların müdahalesine zemin sağlayan bir etkendir.”

Bu gerçeklerin ifade edilmesi, petrolün değerini gözardı etmek anlamına gelmemektedir. Bu değerli ürün, ekonomi ve sanayinin adeta motor gücü sayılıyor. Ancak bu stratejik ürünü sürdürülebilir kalkınma doğrultusunda kullanmak için akıllı planlamalarla, petrolün bilgi tabanlı faaliyetlerin sirkülasyonuna girmesi gerekiyor.

Petrol ve maden ürünlerinin ham şekilde satışının bir katma değeri olmadığından bu tür ham maddelerin işlenerek, daha yüksek fiyatlar ve katma değerlerle satılması gerekiyor. Bunun için bilgi tabanlı teknolojiden yararlanılması şarttır. Petrokimya ve madencilik gibi üretim altyapısına sahip sektörlerde, yeni ürünleri işlemekle katma değer elde edilebilir.

Günümüzdeki modern dünya, petrole bağımlı ekonomi ile bilgi tabanlı ekonomi arasında ciddi farkların olduğunu gösteriyor. Petrol, gelir ve servet kaynağı sayılsa da, ham satışı git gide ülke ekonomisinin zayıflaması ve sonunda milli üretimin alt yapısının yok olmasına yol açar. Bu nedenle, gerek petrol, gerekse diğer ürünlerin ham satışı, uzun vadede ülkenin lehine değil ve ekonomi için yıkıcı sonuçlara yol açar. Eğitimli, uzman ve kalifiye insan gücü ve yetenekli insanların sayesinde yaratıcı olmakla, bilgi tabanlı ve katma değeri olan ürünler üretip, her ufak bir parçayı yüzlerce petrol varilin fiyatına eşit rakamlarla satabiliriz.

Üniversite hocalarından Bijen Abdi, petrole bağımlı ekonomi ve ham satışın sonuçlarını analiz ederken yaptığı değerlendirmede, “üretimin bilgi tabanlı olmaması, üretim biliminin yerli olmaması ve petrol dışı ürünlerinin ihracatının artmaması ve sırf petrol gelirlerine yaslanmanın, ekonomide durgunluğa yol açacağının beklenen bir durum olduğunu” kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir