İran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Hasan Ruhani Bakü’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İle Görüştü

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bugün Bakü’de biraraya geldiler. Görüşmede Ruhani, Tahran-Bakü ilişkilerinin güçlenmesinin iki ülke ve bölgenin lehine olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Aliyev ile gerçekleşen görüşmede, Bakü’ye 18. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi için yaptığı iyi hazırlıklarından dolayı teşekkür ederek, İran ve Azerbaycan’ın üst düzey yetkililerinin çabalarıyla ikili ilişkilerin seviyesinin tatmin edici bir aşamaya ulaştığını kaydetti.

İran-Azerbaycan Ortak Ekonomik İşbirliği Komisyonu’nun Tahran-Bakü münasebetleri ve işbirliğinin daha da gelişmesi için ifa ettiği değerli rolüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Ruhani, iki ülke arasında sanayi sektöründe de iyi işbirliği zeminin sağlandığını, İran’ın Azerbaycan ile ikili ilişkilerini muhtelif alanlarda geliştirmeye hazır olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı ayrıca, İran ile Azerbaycan Cumhuriyeti’nin barış, dostluk ve kalkınma denizi olarak Hazar Denizi konusunda işbirliğinin geliştirilmesinin bir zaruret olduğunu, İran’ın Azerbaycan Cumhuriyeti ile Hazar Denizi’nde enerji arama çıkarma ve çevre konularında da işbirliğini geliştirmeye hazır olduğunu hatırlattı.

Ruhani görüşmede İran, Azerbaycan ve Rusya işbirliği dahil bölgede üçlü işbirliğinin güçlendirilmesinin altını çizdi.

Aliyev: Ruhani’nin Bakü Ziyareti Uygun Bir Fırsat

Görüşmede Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Bakü ziyaretinin ikili ilişkilerin geliştirilmesi için uygun bir fırsat olduğunu belirterek, İran ve Azerbaycan’ın derin tarihi ve kültürel ortaklıklarının ikili işbirliğinin daha da gelişmesi için uygun zemin sağladığını söyledi.

Bağlantısızlar Hareketi Liderler Zirvesi Yarın Başlıyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Azeri mevkidaşı Aliyev’in resmi daveti üzerine 18. Bağlantısızlar Hareketi Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere perşembe günü öğle saatlerinden sonra Bakü’ye geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir