SuriyeTüm Haberler

İdlib Anlaşmasının Ardından Bölgedeki Son Durum

Moskova’da imzalanan ateşkes anlaşmasının ardından bölgeye sessizliğin hakim olduğu ifade ediliyor.

Putin ve Erdoğan, perşembe günü Moskova’da yaklaşık 6 saat süren bir zirve gerçekleştirmiş ve görüşmeler sonucunda varılan anlaşma uyarınca gece 00.01 itibarıyla İdlib’de askeri faaliyetler durdurulmuştu.

İdlib bölgesinde ateşkesin şimdiki durum üzerine önceki gece yarısından itibaren yürürlüğe girmesinden sonra operasyon eksenlerinde sessizlik hakim oldu.

İdlib SANA muhabiri, Suriye ordusu, terörist örgütlere yönelik İdlib güney kırsalı Kefr Nubul’dan Serakib’in batı eksenine varıncaya kadar yüzlerce kilometrelik uzunluk boyunca düzenlediği operasyonları esnasında kurtardığı bölgelerin, önceki Moskova’da imzalanan ateşkes ittifakının 6 mart saat 00.01’de yürürlüğe girmesiyle çatışma eylemlerinin birçok eksende durduğuna işaret etti.

Muhabir, ordu birliklerinin, geçmişte civardaki güvenli bölgelerle ordu noktalarına yönelik saldırı ve çatışmaları durdurma anlaşmalarını ihlal eden terörist örgütleri tarafından herhangi bir ihlale karşılık güçlü bir şekilde karşılık vermeye hazır olduğuna dikkat çekti.

5 Martta, Putin ile Erdoğan arasında gerçekleşen uzun müzakerelerin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk mevkidaşı Erdoğan ile İdlib’de ateşkesin sağlanması konusunda mutabık kaldıklarını duyurdu.

Türkiye ve Rusya dışişleri bakanları da İdlib konusunda ortak açıklama yaptılar. Bu anlaşma uyarınca Türkiye ile Rusya, Suriye toprak bütünlüğünün korunmasına ve krizin önlenmesine vurgu yaparak, sivillere herhangi bir ayrım gözetmeden yardım yapılmasını taahhüt ettiler.

Ankara ve Moskova ayrıca, gerilimi azaltma bölgede denetim için İdlib kırsallarında ortak devriyelerinin yeniden başlamasını kabul ettiler.

Bu anlaşma uyarınca İdlib’de gerilimi azaltma bölgesinin temas hattı boyunca ateşkes 6 martın sabahından itibaren başladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un açıklamasına göre, Rusya ve Türkiye askerleri, Suriye’nin M-4 Otoyolu’nda ortak devriyeye başladılar. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, M-4 Otoyolu boyunca güney ve kuzeyden 6 kilometre derinliğinde güvenlik koridorunun kurulacağını ve diğer konular hakkında da gelecek 7 gün zarfında karar verileceğini belirtti. Bununla birlikte Erdoğan, tehdit içerikli bir açıklamada bulunarak, Türkiye’nin her hangi bir saldırıya karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu ifade etti.

Bu arada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la telefon görüşmesi yaparak dün Moskova’da varılan anlaşmalar hakkında bilgi verdiği belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir