DünyaTüm Haberler

ABD, Korona Virüs İle Mücadeledeki Başarısızlığını Çin’e Yükledi!

Koronavirüs salgınının yayılması tüm dünya ülkelerinin ortak bir sorunu haline gelmiştir. Buna rağmen koronavirüs ile mücadelede başarısız kalan Trump hükümeti Çin’i bu hususta suçlamaya çalışıyor. Bu doğrultuda Amerika dışişleri bakanı Mike Pompeo koronavirüsün Çin tarafından yönetilmesini eleştirerek Çin Komünist partisinin hala bu hastalık ile mücadelede gereken bilgileri dünya ile paylaşmaktan sakındığını iddia ediyor.

Pompeo şöyle bir açıklamada bulundu:”  Çin, bu virüs ile ilgili bilgileri paylaşmaktan sakınıyor. Bu da dünya için belli tehlikeler doğurmuş ve binlerce insanın hayatını tehlike altına atmıştı. “

Amerika dışişleri bakanı bu kez  bu virüsü Çin virüsü veya Wuhan virüsü adlandırmaktan çekinse da ancak daha önce Trump ile beraber Çin’i asıl suçlu olarak göstermiş ve virüsün adını bile Çin virüsü olarak adlandırmıştı. 

Amerika koronavirüsü üretip yaymakla itham edildiği bir sırada Çin aleyhinde böyle bir tutum içerisine girmiştir.  Amerika’nın düşmanlarına karşı biyolojik silahları kullanma alanındaki geçmişinden yola çıkarak Washington Koronavirüs hususunda da en büyük zanlı olarak gösterilmiştir. 

Özellikle de kimi Amerikan makamları Çin’de ortaya çıkan koronavirüs salgınının  Amerika ekonomisine yararlı olacağından söz etmişlerdi. Amerika ticaret bakanı Wilber Raas ise 31 Ocakta garip açıklamalarda bulunarak  Çin’de koronavirüsün yayılmasının Amerika ekonomisi için iyi olabileceğini söylemişti. 

Washington’un Çin’in koronavirüs krizi ile uğraştığını fırsat bilmesi aslında koronavirüs ile mücadeledeki süreçlere ters düşmektedir. Bu doğrultuda Amerika bu siyasetinden dolayı birçok eleştiri de almıştır. 

Bunlara ilaveten Trump hükümeti şimdi Amerika içinde de geniş çaplı eleştiriler ile karşı karşıya kalmıştır.  Bu doğrultuda Trump’ın  koronavirüs karşısında gerçekçi tavır takınmadığı bu ölümcül hastalığa karşı pratik ve ciddi adımlar atmadığı eleştiri konusu olmuştur. 

Amerika dışişleri bakanı Pompeo ise  bu duruma mazeret uydurmak için ise Amerika’nın yardım ulaştırmak ve kurtarmak zincirlerinde yaşadığı sorunların  Çin veya diğer ülkeler tarafından yönetilen şirketlerden kaynaklandığını ileri sürmüştür. 

Ancak gerçekte Trump, Çin hükümetinin koronavirüse karşı takındığı ciddi tavra ters olarak  bu hastalığı küçümseyerek uzmanların sözlerine dikkat etmeden koronavirüs ile alay edip her şeyin en iyi şekilde yönetileceğini düşündü ve büyük bir hata yaptı. 

Şimdi ise koronavirüsün Amerika’da da hızlı bir şekilde yayılmasının ardından Trump uzmanların görüşlerine ciddiyetle yaklaşmak zorunda kaldı.  Trump kendi yanlış tavrını izah etmek için en başından beri koronaya karşı ciddi bir tavır takındığını iddia etti. 

Burada önemli olan mesele ise uluslararası kurumlar ve kuruluşların de  Çin’i koronavirüs konusunda suçlayıp suçlamamalarıdır. 

Görünen o ki Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası kurumlar Trump hükümeti ile aynı düşünceleri paylaşmıyorlar. Çin’in merkezi hükümeti ve yerel hükümetleri koronavirüs ile mücadele etmek için tarih boyunca en geniş çaplı ve en müstesna karantina süreçlerinden birini başlatmıştır. Bu çerçevede toplu ulaşım bile durduruldu ve herkes evde kalmaya davet edildi. 

Pekin’in bu siyaseti halkın farkındalığını arttırıp onların davranışlarını değiştirdi. Böyle bir siyaset izlenmeseydi Çin’de milyonlarca insan yakalanan ve hayatını kaybedenler çok büyük bir kriz yaşayacaktı. Çin hükümetinin performansı ise Dünya Sağlık Örgütünün Şubat ayının sonlarında  Çinlilerin koronavirüs ile mücadeledeki başarılarını takdir etmesine neden oldu. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir