DünyaTüm Haberler

Amerika’da Ekmek ve Can Pazarı

Koronavirüs’ün dünyada pandemi olması ile birlikte bir çok ülke halkı büyük zorluklar yaşıyor, fakat Amerika kentleri son günlerde Korona salgınına karşı iki farklı görüşün adeta mücadele meydanına dönüşmüştür.

Amerika’da karantinaya karşı olan grup sokaklara inerek kendi çalışma yerlerinin açılmasını isterken diğer grup da Kovid 19 hastalığı ile mücadele bağlamında kısıtlamaların devam etmesi için bir araya geldiler. Karantina siyasetlerine karşı olan grup Amerika bayrakları, başkan Donald Trump posterleri ve hatta ateşli silahlarla cadde ve sokaklarda güç gösterisinde bulunurken diğer grup ise sağlık çalışanlarının formalarını giyerek ellerinde ceset torbaları taşımakla vatandaşlardan evde kalmalarını istediler.

Korona hastalığı diğer önemli konular gibi yine Amerika’da saflaşmalara sebep olurken farklı kanatların siyasi hesaplaşmaları ve siyasi kavgalarına malzeme oldu; özellikle birkaç ay sonra Amerika’da başkanlık seçimleri düzenlenecek iken partiler ve adayları seçimleri kazanmak için Koronavirüs meselesi üzerinden nemalanmaya ve kendilerine verilen destekleri arttırmaya çalışıyorlar.

Başkan Trump yaşanan güç gösterisinde kendini, salgın nedeni ile ekonomik açıdan zarar görenlerin kahramanı göstermeye çalışırken iş yerlerinin açılmasına karar vererek Kasım’da yapılacak seçimlerde oylarını arttırmaya çalışıyor. Fakat bu arada demokratlara ilaveten STK ve tedavi ve sağlık kadrosu ve uzmanları vatandaşların sağlığının korunması ve kurtarılmasına vurgu yapıyorlar.

Fakat yine de caddelerde karantina kısıtlamalarının azalmasını isteyenlerin tümü Trump’a destek veren ve cumhuriyetçi parti yanlısı olanlar değiller. Karantinaya karşı caddelere inenlerin bir kısmı meslekleri ve iş fırsatlarını kaybetmekten endişelenen geçimleri ve geleceklerinin sıkıntıda olanlardır.

Yapılan araştırmalar milyonlarca Amerikalının, yaşanacak olan krizlere karşı hiçbir maddi birikimi olmadığını, birkaç hafta için ev, araba, öğrenci kredileri veya kredi kartları ile yaptıkları alışverişlerin taksitlerini ödeyemezlerse, maalesef geceleri sokakta sabahlayan evsizler kervanına katılacaklarını gösteriyor.

2020 başkanlık seçimleri için Demokrat partiden aday adayı olan ve bundan bir süre önce yarıştan çekildiğini ilan eden Bernie Sanders Koronavirüs nedeni ile işlerini ve gelirlerini kaybeden milyonlarca Amerikalının zor durumlarından esef duyduğunu belirterek, şöyle dedi:

Biz, halkı en çok ihtiyacı olduğu bir dönemde mesleklerini ve sağlık hizmetlerini kaybeden dünyanın en zengin tek ülkesiyiz.

Hiç şüphesiz bu anormal durum, Amerika’da çeşitli yönetimlerin yanlış siyasetleri ve ülkenin bozuk ekonomi ve sosyal yapılarının sonucudur. Örneğin Amerika’da başı boş bırakılmış kontrolsüz tüketici kültürüne ilaveten Amerikalı vatandaşların birikim yapma kültürünün zayıf olması, bir çok Amerikalı ailenin yeterli gelirlere sahip olmalarına rağmen, kriz dönemlerinde birkaç haftayı rahatlıkla geride bırakmak için birkaç yüz dolarlık birikimleri olmamasına sebep olmuştur. Tabi aynı zamanda genelde işçilerin iş güvenliğinin zayıf olması nedeni ile işçilerin bir sorun yaşadıkları ve çalışamaz duruma düştükleri anda işverenin yeni işçiyi işe almasına sebep olmuştur.

Bu arada çeşitli krizlerden zarar görenlere tahsis edilen devlet yardımları da genelde büyük iş sahiplerinin cebine giriyor ve sıradan vatandaşlar ile küçük iş yerleri sahipleri hükümetin gerekli ve yeterli desteğinden mahrum kalıyorlar. Örneğin Amerika’nın Korona’dan zarar gören ekonomisini kurtarmak için başkan Trump’ın 2,2 trilyon dolarlık yardım paketini kongrede onaylattığı söylenince, bunun sadece %15’i yani yaklaşık 330 milyar dolarlık bölümü küçük sanayilere tahsis ediliyor.

Hatta Amerika’nın bir çok kentinde de yılda 75 bin doların altında geliri olan aile fertlerine direkt 1200 dolarlık mali yardım da onların Korona salgını nedeni ile tatil dönemindeki masraflarını karşılayamaz.

Hatta Amerika hazine bakanı Steven Mnuchin bile devlet tarafından yapılan 1200 dolarlık yardımın en az 10 haftalık bir dönem için ödenmesi gerektiğini savundu.

Her halükarda Korona salgını nedeni ile Amerika’da işsiz kalan bir çok Amerikalının yoğun mali sıkıntıları nedeniyle Kovid 19 hastalığına yakalanmayı göze alarak karantina şartlarını kaldırmak isteyenlerin safına katılması beklenilebilir. Halbuki halkın sağlık kuralları ve talimatlara aldırmama veya hatta hafife almaları sonucu hastalığın tekrar tırmanışa geçmesi beklenebilir. Bilindiği üzere şimdiye kadar dünyada Korona hastalığı nedeni ile en büyük can kaybı Amerika’da yaşandı.

Amerika vatandaşları, özellikle yoksul ve az gelirlilerin asgari ihtiyaçları karşılanmadan, tehlikeli Kovid 19 hastalığının kökü kazılmayacak ve hatta bu ülkede sosyal gerginlikler ve sokak çatışmaları bile yaşanabilir. Tabi ki bu olayların verdiği zarar Koronavirüs’ten daha az olmayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir