Dünyaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Dünya Sağlık Örgütü İran’ı Sağlık Alanındaki Güçlü Bir Ülke Olarak Tanıyor

“Dünya Sağlık Örgütü İran’ı, sağlık alanında güçlü bir ülke olarak tanıyor. İran ise Kovid 19 hastalığı konusunda da Dünya Sağlık Örgütü ile çok iyi, samimi ve yakın ilişki kurmuştur.”

İran sağlık bakanı Said Nemeki İran’ın sağlık ve tedavi sisteminin bölgede eşsiz olduğuna işaretle, “İran’ın çocuk felcinin kökünün kazılması, kızamık, sıtma ve tetanosun kontrol altına alınması ve bir çok bulaşıcı hastalıkta çok iyi tecrübeleri olduğunu” söyledi. 


İran sağlık bakanlığı Koronavirüs ile mücadelenin en ön safında akıllardan kolay silinmeyecek çalışmaları ile bu ölümcül virüsü yenmek için büyük ve güçlü bir sisteme sahip olduğunu ispatlamıştır. Dünya Sağlık Örgütü de İran sağlık kadrosu ve çalışanlarını doğu Akdeniz bölgesindeki en güçlü sağlık sistemlerinden olduğunu ilan etti.


İran teknoloji çevresi de sağlık çalışanları ile birlikte Korona salgınının ilk günlerinden itibaren virüs ile mücadelede etkin ve ciddi çalışmalara başladı. Bu süreçte bilgi tabanlı firmalar tarafından gerçekleşen önemli olay ise, yapımı sadece birkaç ülkenin tekelinde olan teçhizatları üretmeleridir. 


Cumhurbaşkanlığı teknik ve bilim yardımcısı Sorena Settari bilgi tabanlı firmaların Koronavirüs ile mücadele ve Kovid 19’un tedavisi alanında araştırmalara devam ettiklerine işaretle, instagram sayfasında şöyle yazdı:
Mask ve dezenfektan üretim makinelerinden vantilatör, yoğun bakım ünitesi teçhizatları, tomografi ve teşhis kitlerin seri üretimine kadar ayrıca aşı ve ilaç için yoğun çalışmalar yapılmakta ve Korona aşısı ile ilgili 3 ayrı ekip çalışmalarını sürdürmekte.


Günümüzde Korona teşhis çalışmaları İran teşhis sistemi ile yapılmakta ve bu da yapay zeka alanında bilgi tabanlı firmaların çalışması ve araştırma merkezlerin hızlı atılım ile gelişmesi ve kendi kabiliyetlerini sergileme sayesinde gerçekleşmektedir. 


Dünyada Koronavirüs’e yakalananların sayısı 2 milyon 800 bini aşmış durumda ve hastalığa yakalananlardan yaklaşık 200 bini hayatını kaybetmiştir. Veriler ise Kovid 19 hastalığın pandemi olarak tüm dünya için büyük bir sorun olduğunu gösteriyor. Hal böyle iken Koronavirüs salgını tüm ülkeler için büyük bir sınav haline gelmiştir. 


Koronavirüs’ün pandemi hale gelmesinden geçen birkaç ayda bir çok ülkede ve hatta Amerika ve Avrupa’da sağlık sektörü ciddi sorunlar yaşamıştır. Maske, eldiven ve dezenfektan üretimi ise bu büyük sorunun bir kısmıdır. Diğer taraftan da Kovid 19 hastalığından kesin kurtulma tarihi de hala öngörülememiştir. Bu yüzden hali hazırdaki en önemli çalışma, hastaların teşhisi ve karantinaya alınması ve hastalık zincirinin koparılmasıdır. 


Koronavirüs’ün varlığı çeşitli ülkelerde bilim insanları ve araştırmacıların bu bağlamda geniş çaplı araştırmalar başlatmalarına sebep olmuştur. Nano maskelerin üretiminden Korona aşısı üretimine kadar gerçekleşen araştırmalar, İranlı bilim insanlarının çalışmalarından bazılarıdır. 
İranlı bilim adamı Mesut Süleymani bu bağlamda yaptığı açıklamada, Korona hastaları arasında kök hücre tedavi yöntemlerin araştırıldığına işaretle şöyle diyor:


Bu araştırmalar sağlık bakanlığı araştırma bölümünün desteği ve denetiminde, Şeriati ve Mesih Daneşveri hastanelerinde gerçekleşmektedir ve klinik denemelerinin ilk aşamasının sonuçları yakında sağlık bakanlığı tarafından ilan edilecektir.


Bu şartlarda tıbbi tecrübelerin paylaşımı dünya için büyük bir önem taşıyor. İran ise Korona ile mücadeledeki tıbbı araştırma sonuçlarını diğer ülkeler ile paylaşmaya hazırdır. Bu bağlamda bir çok ülke de yardımda bulunmuşlardır. Fakat dünyayı saran bu sorunla ilgili sadece Amerika İran’a ve hatta Dünya Sağlık Örgütü’ne karşı yaptırımları ve baskıları ile insani değerler ve kıstaslardan her geçen gün daha da uzaklaştığını gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir