İran İslam CumhuriyetiTüm HaberlerVenezuela

Nikolas Maduro, Cesurca Yardımlarından Dolayı İran İslam Cumhuriyeti’ne Teşekkür Etti

Venezuela cumhurbaşkanı Nikolas Maduro, ABD ile ilişkilerinin gergin olmasına rağmen İran’ın kendilerine yönelik destek ve yardımlarının takdire şayan olduğunu bildirdi.

İRNA’nın haberine göre, Maduro, dün televizyondan yaptığı açıklamada, İran İslam Cumhuriyetinin yardımlarına teşekkür ederek ‘İran’la her alanda, her zaman ve sınırsız işbirliğine  hazırız’ dedi. 

Maduro, mesajına farsça ve İran halkına selam kelimesiyle başladı. 

İran ve Venezuela ilişkilerinin çok köklü olduğunu belirten Maduro, Amerika’nın Venezuela aleyhindeki baskılara ve yaptırımlarına işaretle, buna rağmen İran’ın  Venezuela gemilerle yakıt gönderdiğini ama Amerika’nın derhal  Karaib denizine askeri güç gönderdiğine dikkat çekti.

Bu arada Venezuela’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Samuel Moncada, ABD’nin İran petrol tankerlerini tehdit etme hareketini ticaret ve denizcilik özgürlüğünün ‘ihlali’ olarak nitelendirdi.

Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi temsilcisi de, “Umarız Washington, savaş gemilerinin İran’ın petrol tankerlerinin bulunduğu bölgede konuşlandırmanın tehlikelerini anlar” ifadesini kullandı.

ABD, Venezuela’ya akaryakıt taşıyan İran’a ait 5 petrol tankerini taciz etmekle tehdit etmişti.

İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif de, BM genel sekreterine mektup yazmış ve Amerika’nın bu girişiminin deniz korsanlığı olduğunu bildirmiş ve bunun uluslararası sularda gemilerin hareketini tehlikeye attığını bildirmişti. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir