İran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Bugün Hürremşehr’in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun Yıl Dönümü

Bugün İran’da hicri şemsi takvime göre 3 Hordad, miladi 23 Mayıs, İran’ın Hurremşehr kentinin 1982’de devrik Saddam rejiminin işgalinden kurtuluşunun yıldönümüdür.

Bugün, İran’da ”direniş, fedakarlık ve zafer” günü olarak isimlendirilmiştir. 

İran’da devrik Saddam rejiminin 1980’de İran’daki körpe İslam inkılabını devirmek için İran topraklarına saldırmasıyla başlayan ve 8 yıl süren  zorunlu savaşta, İran, savunma alanında çok büyük başarılar ve fedakarlıklar sergiledi; bunlardan en önemlisi de Saddam rejimi güçlerinin işgalinde  bulunan Hurremşehr’in işgalden kurtarılması olmuştur. 

Hurremşehr’in kurtarılması, başta askeri, siyasi, güvenlik, kültürel, hamaset olmak üzere her açıdan İslam İnkılabı tarihinde yeni bir dönüm noktasına vesile oldu; bu durum bugün İran halkının sultacılığa karşı  bilincinin ve direnişinin daha da artmasına neden olmuş ve İran halkı bugün geçmişe göre İran İslam Cumhuriyeti nizamı ve inkılabına daha da güçlü bir şekilde sahip çıkmaktadır.

Bundan dolayı 3 Hordad, veya miladi 23 Mayıs tarihi, yalnızca Hurremşehr’in kurtuluşunun yıldönümü olmakla kalmayıp, İran genelinde tarihi ve unutulmaz bir gün olarak da tarihe geçmiş ve bu vesileyle her yıl özel törenlerle kutlanmakta ve anılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir