Avrupaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Cevad Zarif’ten Üç Avrupa Ülkesine Sert Tepki!

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, dün gece Twitter’dan yaptığı paylaşımda, İngiltere, Fransa ve Almanya’yı, ABD’nin İran karşıtı eylemleriyle işbirliğinden dolayı sert dille eleştirdi.

Fars Haber Ajansı’na göre, İran dışişleri bakanı, üç Avrupa ülkesi olan İngiltere, Fransa ve Almanya’dan oluşan Avrupa Troykasını nükleer anlaşma olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı’ndaki yükümlülüklerini yerine getirmemelerini eleştirerek, bu ülkelere ABD ve korsan İsrail’in işbirlikçisi olduklarını ve İran’a karşı açıklama yapacak konumda olmadıklarını bildirdi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu, dün İngiltere, Fransa ve Almanya’nın baskısı altında İran’a karşı siyasi bir kararı onayladı.

Avrupa Troykası, Amerika’yı memnun etmek için, UAEA ile en üst düzeyde işbirliği yapan İran İslam Cumhuriyeti’ni,  Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı  ile tam olarak işbirliği yapmamakla suçladı.

Amerika’nın 8 mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek yanlı ve yasadışı bir şekilde çekilmesinin ardından İran, anlaşmanın diğer taraflarının yükümlülüklerine uyması şartıyla nükleer anlaşmayı korumaya çalıştı, ancak Avrupalılar ise anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirmediler. 

Bu şartlar altında, İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi de, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin yıldönümü olan 8 Mayıs 2019’da İran’ın anlaşmadan doğan hakları doğrultusunda  yine anlaşma çerçevesinde taahhütlerini azaltma kararı aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir