Batı Asyaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif bölge turunun devamında Gürcistan Cumhurbaşkanı ile görüştü

İkili ve bölgesel konuları görüşmek üzere Tiflis’te bulunan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ile görüştü.

Resmi bir ziyaret kapsamında Tiflis’te bulunan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ile görüştü.

İkili ve bölgesel konuların ele alındığı görüşmede Zarif, tüm alanlarda özellikle ticari ve ekonomik konularda karşılıklı ilişkilerin güçlenerek gelişmesini temenni etti.

Zarif, Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan çatışmaların ardından tüm tarafların çıkarları doğrultusunda bölgesel işbirliğine ilişkin Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan’daki görüşmeleri hakkında Gürcistan Cumhurbaşkanı’na bilgi verdi.

Azerbaycan, Rusya ve Ermensitan’daki temaslarını tamamlayan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile beraberindeki heyet bugün sabah saatlerinde Gürcistan’a gelmişti.

Burada basın mesuplarında yaptığı açıklamada Zarif, “Gürcistan ziyareti öncesi bölgedeki üç ülkeye gerçekleştirdiğimiz temaslarda ikili ilişkiler ve bölgesel işbirliği konusunda fikir alışverişinde bulunduk.” demişti.

Zarif, “Bölgemiz zor şartları atlattı. Bölgede savaş ve çatışmanın yeniden tırmanmaması için yeni koşulları değerlendirmemiz lazım.” ifadesini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanı Zarif, bölge turunun başında ve ortasında İran’ın kuzeybatısında yer alan ülkelere ziyaretinin amaçlarını anlatarak, bu ziyaret kapsamında Karabağ, Nükleer Anlaşma, ikili ilişkiler, Suriye, Afganistan ve Yemen başta olmak üzere uluslararası konuların ele alınacağını söyledi.

Bakan Zarif ayrıca, Tahran’ın 6’lı İşbirliği Platformu’nun kurulmasını istediğini belirtti. Zarif’in açıklamalarından, İran Dışişleri Bakanı’nın Kafkasya ülkelerinin ziyaretinin en önemli hedefinin 6’lı platformun kurulması hakkında olduğu anlaşılıyor. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in önerdiği 6’lı platformun İran, Türkiye, Rusya, Azerbaycan Cumhuriyeti, Ermenistan ve Gürcistan’ın katılımıyla kurulması istenen bir platformdur.

Dünyaya hakim mevcut koşullarda 6’lı platformun kurulması büyük önem arz ediyor. Bölye bir bölgesel işbirliği birliğinin kurulması kuşkusuz bölge ve bölge ülkeleri için pek uzak olmayan bir gelecekte olumlu sonuçları olacak ve bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması için geniş işbirliği için zemin sağlayabilecek. Ayrıca bölge ve birlik üyeleri için ekonomi ve kalkınma alanlarında büyük faydaları beraberinde getirebilecek.

Karabağ savaşının ardından İran İslam Cumhuriyeti, bölge ülkelerinin aktif katılımıyla kalıcı ve sürdürülebilir barışın sağlanması için mekanizmalar geliştirme peşindedir.

Zarif’ten ABD yönetimine tepki: Trump’ın yenilgisini unutmayın

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, kişisel Twitter hesabından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in nükleer anlaşma iddiasına yanıt verdi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, kişisel Twitter hesabından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in nükleer anlaşma iddiasına yanıt verdi.

Zarif, Blinken’e seslenerek, “Gerçek şu ki, (ilk önce) ABD tarafı nükleer anlaşmayı çiğneyerek İranlılara gıda ile tıbbi ilaç erişimini engellemiş, aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi 2231 sayılı kararına uyanları da cezalandırmıştır.

Ancak İran bu çirkin skandala rağmen nükleer anlaşmaya uydu ve anlaşmada öngörülen telafi edici önlemlere başvurdu.

Şimdi ilk adımı kim atmalı? Trump yönetiminin maksimum hezimetini asla unutmayın.” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Trump yönetiminin tek taraflı olarak çekildiği İran nükleer anlaşmasına ilişkin, “İran yeniden anlaşmaya uymayı kabul ederse biz de anlaşmaya döneceğiz” iddiasında bulunmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir