AvrupaDünyaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Mücteba Zünnur: İran, 23 Şubat’ta ek protokolü durduracak

İran İslami Şura Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Mücteba Zünnur, İran İslam Cumhuriyeti 23 Şubat 2021’de ek protokolü gönüllü olarak uygulamayı durduracağını açıkladı.

Çarşamba günü El Alem TV kanalında bir programa katılan İslami Şura Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Zolnuri, meclisin İran milletinin çıkarlarını korumak ve yaptırımları kaldırmak üzere çıkardığı yasanın uygulanmasına işaretle, bu kanunun belli bir takvimi olduğunu, bu takvime göre İran İslam Cumhuriyeti 23 Şubat 2021’de ek protokolü gönüllü olarak uygulamayı durduracağını belirtti.

Zolnuri, bu yasaya göre İAEK ileri teknoloji yeni santrifüjlerin yapımına başlaması gerektiğini, nitekim kurum bu maddeye tam olarak uyduğunu ifade etti.

Avrupalı tarafların İran’da Bercam adı ile anılan Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP anlaşmasına yönelik tutumunu eleştiren Zolnuri, Avrupalı taraflar illegal tutumunu sürdürdükleri takdirde meclisin çıkardığı bu yasa tam olarak uygulanacağını vurguladı.

Bilindiği üzere, KOEP anlaşmasının Avrupalı tarafları anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirmemelerinin ardından İslami Şura Meclisi 1 Aralık 2020’de “yaptırımları kaldırma ve İran milletinin çıkarlarını koruma stratejik eylem planı” adlı 9 maddelik bir yasayı onayladı.

Hükümetin uranyumu yüzde 20 seviyesinde zenginleştirmesi, zenginleştirilmiş uranyum stoklarını arttırması ve İAEK’nin IRM2 ve IR6 gibi yeni kuşak santrifüjlerinden yararlanması, yasada yer alan bazı maddelerdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir