Asyaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Kazak mevkidaşı Tokayev’i resmi törenle karşıladı

Resmi ziyaret için Tahran’a gelen Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Sadabad Sarayı’nda Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi tarafından resmi törenle karşılandı.

Tokayev’in Tahran’a ziyareti ile eşzamanlı olarak Kazakistan- Türkmenistan- İran- Türkiye (KITI) treni Tahran Garı’na ulaştı. Karşılama töreni iki ülke milli marşlarının çalınması ile başladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, üst düzey bir siyasi ve ekonomik heyetin başında sabah saatlerinde başkent Tahran’a geldi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Rusya’nın Sankt Peterburg kentinde düzenlenen 25. Uluslararası Ekonomi Forumu’na katılmasının ardından Cumhurbaşkanı Reisi’nin resmi daveti üzerine üst düzey bir heyetin başında İran’a geldi.

Tokayev’in İran ziyaretinde üst düzeyde ikili toplantıların yapılması ve iki ülke arasında işbirliği anlaşmalarının imzalanması öngörülüyor.

Tokayev, Nursultan Nazarbayev’in 30 yıllık cumhurbaşkanlığının ardından Kazakistan bağımsızlık sonrası ikinci cumhurbaşkanı olarak 2019 yılından beri Kazakistan’ın lideri konumundadır.

İran ve Kazakistan cumhurbaşkanları geçen yıl Tacikistan’da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nde de bir araya gelmişti. Bu görüşmede ikili ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yapılmıştı.

İran ve Kazakistan bölgesel ve uluslararası meselelerde ortak görüşe sahip

Cumhurbaşkanı Reisi, İran ve Kazakistan’ın bölgesel ve uluslararası meselelerde ortak görüşü paylaştıklarını söyledi.

Kazak mevkidaşı Kasım Cömert Tokayev ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Reisi, ”İran ile Kazakistan arasında birçok kapasite mevcut. Bu kapasiteler ikili işbirliğinin güçlenmesi için büyük fırsattır. İki ülke arasında anlaşmaların imzalanması, Tahran-Astana arasındaki ilişkilerin ilerletilmesi için gerekli kararlılığın olduğuna işaretttir” dedi.

İran ile Kazakistan ticaret hacminin son aylarda yüzde 50’yi aşkın arttığına değinen Reisi, Tahran-Astana ticaret hacminin ilk aşamada 3 milyar dolara yükselebileceğini ifade etti.

İkili ilişkileri güçlendirmenin yanı sıra bölgesel düzeyde de ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediklerini belirten Reisi, ”Örnek olarak Şanghay İşbirliği Örgütü ve Avrasya Ticaret Ekonomi gibi bölgesel örgütler düzeyinde de İran-Kazakistan ilişkileri artış gösterebilir. İran için Hazar Denizi kıyısındaki komşularla işbirliğini artırmak önem arzediyor ve biz ilişkilerimizi bu ülkelerle ilerletmek istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

İran ile Kazakistan’ın yüksek kapasitelerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Reisi, ”Bu kapasiteler ikili ilişkileri güçlendirebilir ve bugünkü anlaşmalar, iki ülkenin işbirliğini yükseltmek istediğinin önemli belirtisidir. İki ülke ilişkileri sanayi, tarım, enerji, transit, petrol ve doğalgaz gibi alanlarda geniş çaplı olabilir ve iki ülkenin medeniyetsel ve kültürel ortak yönleri, kültürel işbirliğimizin güçlendirilmesini gerektiriyor” diye konuştu.

Bölge sorunlarının bölge yetkilileri tarafından çözülebileceğine inandıklarına değinen Reisi, bölge sorunlarının bölge tarafından çözüme kavuşacağından emin olduklarını dile getirdi.

Bölge sorunlarının çözümü için yabancıların varlığının son bulması gerektiğini kaydeden Reisi, Kazak mevkidaşının bu ülkeye resmi davetini uygun zamanda gerçekleştireceğini sözlerine ekledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı: İranlılar 14 günlüğüne vizesiz Kazakistan’ı ziyaret edebilir

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev de basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

İran’la diplomatik alandaki işbirliğini güçlendirdiklerini ve bunda Cumhurbaşkanı Reisi’nin çok katkısı olduğunu ifade eden Tokayev, ”Bu dönemde dostluğumuz pekişmiş ve kültürel yönden de ilerleme kaydetmiştir. Bölgesel yapı ve örgütler kapsamında da iyi işbirliği içerisindeyiz. İran’la diplomatik ilişkilerimizin bugün 30. yılını kutluyoruz ve bu dönemde birçok hususta yakın işbirliği yaptık” diye konuştu.

İran ve Kazakistan’ın tüm alanlarda iyi işbirliğine sahip olduklarını ve bölgesel ve uluslararası düzeyde kendilerini karşılıklı olarak desteklediklerinin altını çizen Tokayev, ”Her iki taraf transit kapasitesini değerlendirmek istiyor ve bu çerçevede kuzeyden güneye ve doğudan batıya olan koridorlar büyük önem taşıyor. Tarım sektöründe de ikili ilişkileri büyütmek istiyoruz ve imzalanan anlaşmalar da bu yöndedir. İran ile Kazakistan ticaret hacmi de son 3 ayda yüzde 50 artmıştır” diye açıkladı.

Tokayev İranlıların 14 günlüğüne vizesiz Kazakistan’ı ziyaret edebileceğini sözlerine ekledi.

استقبال رسمی از رئیس جمهور قزاقستان
استقبال رسمی از رئیس جمهور قزاقستان
استقبال رسمی از رئیس جمهور قزاقستان
استقبال رسمی از رئیس جمهور قزاقستان
استقبال رسمی از رئیس جمهور قزاقستان
استقبال رسمی از رئیس جمهور قزاقستان
استقبال رسمی از رئیس جمهور قزاقستان
استقبال رسمی از رئیس جمهور قزاقستان
استقبال رسمی از رئیس جمهور قزاقستان
استقبال رسمی از رئیس جمهور قزاقستان
استقبال رسمی از رئیس جمهور قزاقستان
استقبال رسمی از رئیس جمهور قزاقستان
استقبال رسمی از رئیس جمهور قزاقستان
استقبال رسمی از رئیس جمهور قزاقستان
Kazakistan Cumhurbaşkanı İran'da

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir