Batı AsyaLübnanTüm Haberler

Seyyid Hasan Nasrullah’ın 20 yıl önceki röportajı ilk defa yayımlandı; ABD’nin Hizbullah’a yaptığı teklifler ifşa edildi

Seyyid Hasan Nasrallah’ın 20 yıl önce el-Meyadin televizyon kanalına verdiği özel röportaj bugün ilk defa yayınlandı. Nasrallah bu röportajda ABD’nin Hizbullah’a yönelik artarda yaptığı teklifleri ifşa etti.

Seyyid Hasan Nasrallah’ın 20 yıl önce el-Meyadin ile yaptığı röportaj ilk defa yayınlandı.

Söz konusu özel röportaj el-Meyadin muhabiri Gasan bin Ceddü’nün “Erbeun ve Ba’ad” adlı programının 4. bölümünde yapılmıştı.

el-Meyadin 20 yıl önce yapılan söz konusu röportajı Hizbullah’ın kuruluşunun 40. yıl dönümü ve aynı zamanda Seyyid Hasan Nasrallah’ın Genel Sekreter olarak seçilmesinin 30. yıl dönümü münasebetiyle yayınladı.

Seyyid Hasan Nasrallah söz konusu röportajda Lübnan’ın güneyinin ve batı Beka bölgesinin işgalden kurtarılmasının ardından 2000 yılında ABD tarafından Araplar ve Siyonist rejimi arasındaki mücadele denkleminden Hizbullah’ın çıkarılmasına dair birçok teklif aldığını ifşa etti.

Nasrallah röportajın devamında “ABD’nin o zamanki tüm çabası işgalci İsrail rejimine karşı savaş denkleminden Hizbullah’ın çıkarılmasına odaklanmıştı.” ifadelerini kullandı.

Hizbullah Genel Sekreteri açıklamasını şöyle sürdürdü:

“ABD tarafı bize ‘Siz Lübnan’ın güneyini işgalden kurtardınız ve Şeba tarım arazileri konusunda diplomatik yollardan çözülebilir.’ diyordu. Söz konusu öneriler işgalci İsrial rejimindeki Lübnanlı esirler ve aynı zamanda Hizbullah’ın politik rolünün tanınması, Hizbullah’ın Lübnan hükumetinde bulunması ve işgalden kurtarılan bölgelerin yenilenmesi için büyük miktarda finansal yardım ekseninde dolanıyordu.”

Seyyid Hasan Nasrallah “ABD tarafı bize ‘Hizbullah’ın adı terör organizasyonları listesinden çıkarılacak ve insancıl, sosyal ve eğitim kurumlara sahip ülkesinin topraklarını kurtaran bir grup olarak uluslararası düzeyde iyi bir konuma sahip olacak’ diyordu.” şeklinde açıklamasını sürdürdü.

Hizbullah Genel Sekreteri Filistin intifadasına değinerek “ABD tarafı aynı zamanda Hizbullah’ın Filistin intifadasını göz arda etmesini istedi. Çünkü o dönemde Hizbullah Filistin intifadasına finansal, silah ve eğitim desteği vererek kendi deneyimlerini Filistinli güçlere aktarıyordu.” ifadelerini kullandı.

Seyyid Hasan Nasrallah el-Meyadin televizyon kanalıyla röportajının sonunda “Hizbullah ABD’nin söz konusu önerilerini kesin bir şekilde reddetti çünkü Hizbullah Filistin milletine topraklarını kurtarmaları için yardım etmek istiyor. Aynı zamanda İsrail Lübnan’ın aleyhine dolaysız bir tehdit sayılıyor.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir