Batı AsyaSuriyeTüm HaberlerTürkiye

Suriyeli yetkili: Çözüm için Türk güçlerinin Suriye’den çekilmesi gerekiyor

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Eyman Sosan Astana’nın Suriye ile ilgili görüşme sürecindeki herhangi bir gerçek sonuç, Türkiye’nin güçlerini Suriye topraklarından çekeceğini kabul etmesine bağlı olduğunu söyledi.

İranpress haber ajansının İRNA’dan naklen aktardığı haberine göre, Suriye’deki iç ihtilafları çözmeye yönelik Astana formatındaki dörtlü toplantının 20’nci turu Salı günü İran, Rusya, Türkiye ve Suriye’nin dışişleri bakan yardımcılarının katılımı ile başladı. İlk başta Rusya ve Suriye hükümetinden heyetler müzakere etti.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Eyman Sosan, dün yapılan bu görüşmede Astana sürecinde Suriye ile ilgili herhangi bir gerçek sonucun Türkiye’nin net bir programa ve adımlara göre güçlerini Suriye topraklarından çekeceğini kabul etmesine dayandığını vurguladı ve şunları kaydetti:

Türkiye güçlerinin belirli bir sürece göre geri çekilmesi, mültecilerin dönüşü, terörün her biçimiyle mücadele ve iki ülke arasındaki ilişkilerle ilgili diğer konuların tartışılması için temel oluşturuyor.

Sosan sözlerine şunları ekledi:

Türkiye yetkililerinin Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne ilişkin açıklamaları, Suriye topraklarının işgalinin devam etmesiyle çelişiyor ve uluslararası hukuka ve ülkeler arasındaki ilişkilerin en temel ilkelerine aykırıdır.

Son toplantı, 22 ve 23 Kasım 2022 tarihlerinde Kazakistan’ın başkentinde gerçekleştirilen Astana süreci çerçevesindeki 19’uncu toplantı oldu ve sonuç bildirgesinde Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne bağlılık vurgusu yapıldı.

Suriye’nin Birliğine Vurgu ve Ankara ile Şam Arasındaki İlişkilerin Normalleşmesini Destekleme

Türkiye, İran ve Rusya temsilcilerinin yaptıkları ortak açıklamada, uluslararası ve bölgesel gelişmelerin yanı sıra Suriye’nin birlik ve bütünlüğüne ve ülkedeki mevcut teröre karşı mücadele vurgusu yapıldı. Ayrıca bildiride, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi çabalarının desteklenmesi ile ilgili açıklamalar yer aldı.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen görüşmelerin yirminci oturumuna katılan temsilciler, Suriye’nin birlik ve bütünlüğüne, bu ülkedeki bölücülük ve teröre karşı mücadeleye ve Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarına desteklerini beyan edip konu ile ilgili ortak bildiri yayınladı.

Suriye’nin birliğine vurgu, Ankara ile Şam arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini destekleme

Türkiye, İran, Rusya ve Suriye temsilcileri yaptıkları ortak açıklamada, bu ülkedeki bölünme ve teröre karşı mücadeleye ilişkin son uluslararası ve bölgesel gelişmeleri incelenmesiyle Suriye’nin birlik ve bütünlüğüne, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarına destekleyen açıklamalar yer aldı.

 Bildiride, Türkiye Cumhuriyeti, İran İslam Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Suriye Arap Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcıları düzeyinde 20 Haziran 2023’te Astana’da gerçekleştirilen istişarelerin yapıcı rolü ve bu konudaki gelişmeler, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için yol haritasının hazırlanması (bu dört ülkenin savunma bakanlıkların ve özel kurumlarının faaliyetleri ile koordineli olarak) tartışıldı ve araştırıldı. 10 Mayıs 2023’te dışişleri bakanları ile 25 Nisan 2023’te savunma bakanlarının Moskova’da gerçekleştirdikleri dörtlü toplantılarda kararlaştırılan düzenlemeler sonrasında, bu alanda aktif çabaların sürdürülmesinin önemi vurgulandı. İyi niyet ve iyi komşuluk ilişkileri esasına dayalı bu sürecin terörle mücadele hedefiyle ilerletilmesinin öneminin yanı sıra, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin katılımıyla Suriye vatandaşlarının güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde geri dönmesi için uygun koşulların oluşturulması, siyasi sürecin yeniden canlandırılması ve insani yardımın Suriye genelinde engelsiz bir şekilde ulaştırılmasının sağlanmasını garanti ettikleri ifade edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir