İran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Kemalvendi: Yüzde 3.67’lik Uranyum Zenginleştirme Kapasitemizi 4 Katına Çıkardık

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, İran’ın yüzde 3.67 uranyum zenginleştirme kapasitesinin 4 misli arttığını söyledi.


Natanz tesislerinde inceleme sonrası açıklamada bulunan Kemalvendi bu artışın bir mesaj içerdiğini ve bu mesajın İran’ın üretim miktarını arttırma kapasitesi olduğunu ve yakın zamanda İran’ın üretim miktarının 300 kiloyu aşacağını söyledi.


Kemalvendi, Avrupa ülkelerine hitaben, ‘’Avrupa ülkeleri üretim kapasitesinin bu sınıra kalması için bir şeyler yapmalılar.’ dedi.
İran’ın Kapsamlı Ortak Eylem Planının (KOEP) menfaatlerinden yararlanmadığını ifade eden Kemalvendi, ‘’Bizim Rusya ve Çin ile sorunumuz yoktur, işbirliğimiz iyi şekilde ilerlemekte, Avrupalılar da ambargolara karşı olduklarını ve KOEP’in uygulanmasını istediklerini söylüyorlar fakat İran fiili olarak KOEP’in menfaatlerinden yararlanmalı.‘’ dedi.


UAEK’ya üretim düzeyi ile ilgili teknik detayların bildirildiğini ifade eden Kemalvendi, İran’ın dört gün içinde yüzde 20 zenginleştirmeye başlayabileceğini söyledi.


İran’ın NPT Ek Protokolünü isteğe bağlı şekilde uyguladığını ifade eden Kemalvendi, ‘’İran KOEP çerçevesinde bunu 8 sene sonra resmileştireceği taahhüdünde bulunmuştur. Fakat karşı taraf da o zaman İran nükleer faaliyetlerinin tamamının barışçıl olduğunu ilan etmeyi taahhüt etmiştir.‘’ dedi.


Kemalvendi, şu aşamada İran’ın yaptıklarının tamamının UAEK kuralları ve protokol çerçevesinde olduğunu söyledi ve şu aşamada ek protokolü uygulamamak için bir planlarının olmadığını fakat gelecek adımlarda bunun gündeme gelebileceğini fakat bu durumun da UAEK’ya bildirileceğini söyledi.


KOEP’te var olan dengenin bozulduğunu ifade eden Kemalvendi, KOEP çerçevesinde İran’ın bazı taahhütlerini yerine getirmemesinin hakkı olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir