İran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Hasan Ruhani: İran, Terörün Dünyaya Yayılmasını Önledi

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, İran İslam Cumhuriyeti Irak ve Suriye’de tekfirci terörle mücadele ettiğini belirterek, İran terörün dünyanın diğer bölgelerine yayılmasına engel olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Tacikistan’ın başkenti Duşanba’da düzenlenen 5. Asya’da güven oluşturucu uygulamalar ve teamüller liderler konferansı SICA’da yaptığı konuşmada liderlere hitaben şöyle dedi:

Mevcut şartların hassasiyeti yüzünden SICA üyesi ülkeler akılcı politikalar izleyerek, çok yönlülüğü takviye etmeleri ve tek yanlılıkla mücadele etmeleri gerekir. Tahran yönetimi uluslararası barış ve güvenliği temin etmek üzere şimdiye kadar defalarca siyasi ve güvenlik alanlarında ikili ve çok yönlü mekanizmaları tedvin ederek onaylamaya hazır olduğunu ilan etmiştir.

Cumhurbaşkanı Ruhani Filistin’in tarihî sorunu bölgede ve dünyada şiddet ve huzursuzluğun yayılmasında en önemli etken olduğunu belirterek şöyle devam etti:

Uluslararası camianın İsrail rejiminin gayri meşru uygulamaları ve Amerika devletinin illegal bir şekilde büyükelçiliğinin kutsal Kudüs kentine taşıması ve Golan tepelerini siyonist rejime ilhakına destek vermesine yönelik duyarsızlığı bu kriz için geniş kapsamlı ve adil bir çözüm bulunmasını daha da uzak bir ihtimale çevirdi.

Ruhani ayrıca Amerika’nın şimdiki yönetiminin bölge ülkelerini istikrarsızlığa sürükleme politikasına işaret ederek bu tür politikaların bölge milletlerinin zati hakkı olan kendi kaderini belirleme hakkını ihlal ettiğini vurguladı.

Amerika devletinin Bercam nükleer anlaşmasından illegal bir şekilde çekilmesine ve ardından İran İslam Cumhuriyeti’ne illegal yaptırımlarını dayatmasına da temas eden Cumhurbaşkanı Ruhani, İran İslam Cumhuriyeti tek taraflı olarak Bercam nükleer anlaşmasında kalamayacağını, bu konuda başka ülkelerin de bu anlaşmayı korumak için üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini ifade etti.

Ruhani, İran İslam Cumhuriyeti’nin politikası işbirliği, ortak çıkarlara ulaşmak için çözüm yolu bulmak, karşılıklı çıkar elde etmek ve tek kelimede iki tarafın kazançlı çıkmasını sağlamaktan ibaret olduğunu vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir