ArabistanTüm Haberler

ABD Uşağı Cubeyr’in İran’a Karşı Temelsiz İddiaları Sürüyor

Suudi Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr yaptığı son açıklamalarda İran İslam Cumhuriyeti’ni terörizmi desteklemekle suçlayarak İran’ın Arap dünyasında istikrarsızlık sebebi olduğunu iddia etti.

Son günlerde Suudi Arabistan’ın, Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi gibi üçüncü aktörler ve arabulucular vasıtası ile İran İslam Cumhuriyeti ile arasındaki tansiyonun düşürülmesi doğrultusunda faaliyet gösterdiğine dair haberler yayımlanmıştı.

İran İslam Cumhuriyeti hükümet sözcüsü Ali Rabii ise geçen Pazartesi günü kimi ülkelerin liderleri tarafından Arabistan’a ait mesajların iletildiğinin doğrularken, “Suudi Arabistan gerçekten davranışlarını değiştirmek istiyorsa biz bunu memnuniyetle karşılayacağız.” dedi.

Ancak Suudi dışişleri bakanı Cubeyr paylaştığı Tweetlerle Riyad’ın Tahran ile müzakere çağrısında bulunmadığını, buna ilaveten bir kez daha İran’ı Arap ülkelerinin içişlerine karışmakla itham edip İran’ın balistik füze programlarının bölgede kaosa yol açtığını iddia etti.

Adil El Cubeyr’in bu açıklamaları her şeyden ziyade Alı Suud’un Batı Asya’daki durumunun yansımasıdır.

Amerika ve kimi gerici Arap ülkenin destekleri ve de Siyonist Rejime yakınlığı yüzünden bölgede üstün konuma yerleşeceğini umut eden Suudi Rejimi, Arap ve İslami uyanışın başlamasından 9 yıl sonra kendi bölgesel konumunun zayıflamasına ve hatta en yoksul Arap ülkesi karşısında yenilgiye uğramasına tanıklı etmektedir.

Buna ilaveten Amerika’nın Suudi Arabistan’a karşı davranışı ve Al-ı Suud’u sağmal inek olarak nitelemesi ve her yola baş vurarak Suudilerin petrodolarlarını cebine indirmeye çalışması bu aşağılanma sürecini daha da belirginleştirmektedir.

Amerika’nın bu tutumu ise Riyad’ın taleplerini karşılamasına rağmen bu ülkeyi küçük düşürmesinin açık bir göstergesidir. Arabistan ise saplandığı bataklıktan İran’ın bölgesel siyasetleri ve davranışlarını sorumlu tutmaktadır. Aslında Cubeyr ve kimi Suudi makamları İran İslam Cumhuriyeti’ne ciddi derecede öfkelidirler.

Suudi Dışişleri Bakanı Cubeyr İran’ı terörizmi desteklemekle suçluyor. Halbuki bölgedeki terör gruplarının beslendiği asıl düşünce tarzı, Arabistan’da barınan ve Suudiler tarafından desteklenen Vahabiyet öğretileridir. Mevcut kanıtlara göre Riyad, birçok terör örgütü özellikle de Suriye’de hala faaliyet gösteren terör örgütlerinin asıl hamilerindendir.

Suudi Dışişleri Bakanı İran İslam Cumhuriyeti’nin bölgede kaos oluşturduğunu iddia ediyor. Halbuki bölgede kaos oluşturmanın nedenlerinden biri de savaştır. Zaten Suudi Arabistan Mart 2015’ten itibaren Arap dünyasının en yoksul ülkesi sayılan Yemen aleyhinde 55 ayı geride bırakılan uzun süreli bir savaş başlatarak, bölgede kaos ve güvensizlik ortamı oluşturmuştur. Buna karşın İran İslam Cumhuriyeti her daim kararlı bir şekilde bu savaşa karşı çıktığını ve bir an önce sona ermesi gerektiğini savunmuştur.

Adil El Cubeyr İran İslam Cumhuriyeti’ni füze gücünü geliştirmek ve arttırmakla suçlamıştır. Halbuki İran İslam Cumhuriyeti kendi savunma gücünü kuvvetlendirmek için füze kabiliyetlerini geliştirmiş ve şimdiye kadar da füzelerini hiçbir ülkeye karşı kullanmamıştır. Tüm bunlara rağmen Suudi Arabistan dünyada en büyük silah ithalatçısı ve alıcısı olarak silahları depolamaya devam ederken hatta bir bölümünü de terör gruplarına hediye etmektedir.

İşte bu yüzden Adil El Cubeyr’in tüm iddiaları, Suudi Arabistan’ın günümüzde, bölgede sersemleştiğini ve bir tür” siyasi öfkeye” yakalandığını gösteriyor. Fakat İran İslam Cumhuriyeti bölgedeki üstün konumunu hala korumaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir