LübnanTüm Haberler

Seyyid Hasan Nasrullah; Siyasi Akılcılık Silahını Kullanan Bilge Lider

Lübnan Hizbullah Hareketi genel sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah Hüseyni Erbain dolayısı ile yaptığı konuşmasında Lübnan’daki halk protestolarını ve mevcut hükümetin faaliyetlerinin devam etmesini destekleyerek temel reformların yapılmasını istedi.

Lübnan Hizbullah Lideri Seyyid Hasan Nasrullah’ın Cumartesi günü yaptığı konuşmasının temel eksenler etrafında olduğu söylenebilir.

İlk önemli eksen halkın protesto gösterileri düzenlemesi ve ayrıca halkın yeni vergilere karşı çıkmasına destek çıkılması idi. Seyyid Hasan Nasrullah bu hususta şöyle dedi: “Protestoların mesajı, halkın yeni vergilere tahammülü olmadığını, siyasi grupların da halkın sokaklara inmesine ve protesto gösterilerine engel olunamayacağına vurgu mahiyeti taşımasıdır.”

Seyyid Hasan Nasrullah’ın konuşmasının ikinci önemli ekseni de Lübnan’daki mevcut hükümetin işine devam etmesi idi. Seyyid Hasan Nasrullah, Hizbullah’ın hükümetin istifasını istemediğine vurgu yaptı. Gerçekte Seyyid Hasan Nasrullah milli çıkarları kendi temel önceliklerinden sayarak hükümet karşıtı protesto gösterilerini belli bir grubun çıkarları için kötüye kullanmamaktadır.

Hizbullah Genel Sekreteri açısından hükümetin mevcut durumda istifa etmesi, halkın sorunlarına bakılması sürecinde ciddi aksaklıklara yol açacağını ve aynı zamanda da Lübnan’ı yeni bir hükümetsizlik dönemine sokacağını düşünüyor.

Seyyid Hasan Nasrullah her şeye rağmen Hariri hükümetini desteklemektedir. Ancak bilindiği üzere Hariri Hizbullah Hareketi’ne olumlu bakmamaktadır. Hariri çoğu zaman yabancı makamlar ile görüşmelerinde Hizbullah Hareketini eleştirerek dolaylı bir şekilde Hizbullah’a ülke dışından baskı uygulanmasını istiyor. Hizbullah genel sekreterinin tüm bu sorunlara rağmen Hariri’yi desteklemesi onun siyasi bir hesaplaşma peşinde olmadığını Lübnan’ın istikrarı, güvenliği ve gelişmesinin en temel öncelik olduğunu göstermiştir.

Seyyid Hasan Nasrullah’ın Cumartesi günü Erbain münasebeti ile yaptığı konuşmasının bir başka önemli eksenlerinden biri de siyasi insafın göz önünde bulundurulmasına yaptığı vurgu idi. Seyyid Hasan Nasrullah Lübnan’daki ekonomik durumun da sıkıntılı olduğuna itiraf edildiğine değinerek ülkenin ekonomik bir dağılmayla da karşı karşıya kalabileceğini söyledi ve şöyle bir vurguda bulundu: “Lübnan’ın bugünkü durumu mevcut hükümetin girişimlerinin sonucu ya da bir yıl veya bir dönem sonucu değil son 30 yılın sorunlarının birikmesi ile meydana gelmiştir. Bu yüzden herkes bundan sorumlu. Bu sebepten dolayı yıllarca farklı hükümetlerde bulunan kişilerin şimdi de halkın protesto eylemleri dalgalarına binerek yolsuzlukla mücadele iddialarının doğru olmadığını söyledi. “

Lübnan Hizbullah Hareketi genel sekreterinin bu açıklamaları onun siyasal akılcılık ve mantıklılığını gösteriyor.

Seyyid Hasan Nasrullah konuşmasının bir diğer eksen konularından biri de Lbünan’da yolsuzluğun varlığına yaptığı vurgu idi. Gerçekte Seyyid Hasan Nasrullah milyonlarca doların savurulması ve yolsuzluklar sürecinde çalınması Lübnan halkını hükümete karşı güvensizleştirmiş ve halkın da vergileri kabul etmemesine neden olmuştur. Seyyid Hasan Nasrullah Lübnan’ın halihazırda hükümete güvensizlik duygusu içerisinde olduğunu belirterek dolaylı bir şekilde bu krizi protesto gösterilerinin başlaması nedeni olduğunu söyledi. Buna esasen Hizbullah Genel Sekreteri Lübnan hükümetine yöntemini değiştirmesini ve halkın güvenini kazanması doğrultusunda yol kat etmesini istiyor.

Son nokta ise Seyyid Hasan Nasrullah’ın bu tavrının barış yanlısı, uzlaşmacı bir siyasetçi olduğunun göstergesi olmasıdır. Bu da diğer Arap ülkelerdeki siyasi şahsiyetler ve yöneticiler için örnek teşkil etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir