İmam Ali Hamaneyİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney: Azerbaycan eyaleti İran’ın sağlam bir kalesidir

Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının İmamı Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney, Tebriz halkının 18 Şubat 1978’de Şah rejimine karşı gerçekleştirdiği tarihi ayaklanmanın 43. yıldönümü münasebetiyle ilgili konuşma yaptı.

İran İslam İnkılabı Rehberi Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney, “Azerbaycan eyaleti yabancılar tarafından yapılan saldırıların karşısında İran’ın sağlam bir kalesi olmuştur.” dedi.

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney, “18 Şubat olayı, Tebrizliler için onur verici ve önemli bir olaydır.” dedi.

Tebrizlilerin tarih boyunca çok önemli işlere imza attıklarını belirten Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney, Azerbaycan bölgesinin bilim, sanat ve siyasette bir çok değerli isim yetiştirdiğine dikkati çekti.

‘Azerbaycan eyaleti İran’ın sağlam bir kalesidir’

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney, Azerbaycan bölgesinin tarihi ile ilgili olarak, şunları konuştu:

“Azerbaycan eyaleti yabancılar tarafından yapılan saldırıların karşısında İran’ın sağlam bir kalesi olmuştur. İran’ın Rusya Çarlığı, Osmanlı Devleti ve Sovyetler Birliği ile karşı karşıya geldiğinde eğer Tebrizlilerin direnişi ve fedakarlıkları olmasaydı onların tacizleri ülkenin sınır bölgelerine bile yayılabilirdi. Azerbaycan her zaman İran’a ve İslam’a destek vermiştir defalarca yabancıların parçalama komplolarına karşı durdu. Azerbaycan’daki şahsiyetlerin bu bölgedeki rolü çok büyüktür.”

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney şöyle devam etti:

Tebriz ve Azerbaycan yöresinin sabit ve daimi olan iki kimlik özelliği vardır. Bunlardan biri İslam’a ve İslami diyanete derin bağlılık ve ikincisi de İran’a yönelik derin taassup ve bağlılıktır. Bu özellikler çeşitli evrelerde Azerbaycan’da var olmuştur ve İslam’a ve İran’a verdikleri önem gerçekten önemli ve seçkin özelliklerdir. Bu yörenin insanları her daim İran’ı bölmeye çalışan ecnebilerin komplolarına ve bölücü hareketlere karşı durmuş ve ülkenin bütünlüğünü korumuştur.

‘Büyük bir bölgesel güç haline geldik’

İran Silahlı Kuvvetleri’nin daha da güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney, “Bugün askeri durumumuz eski dönemlere göre onlarca kat daha iyi seviyede ve büyük bir bölgesel güç haline geldik. İslam Devrimi durmadan ilerleme kaydettiği için ABD ve İsrail, çeşitli komplolar düzenlemektedir.” ifadelerini kullandı.

İran Nükleer Anlaşması

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney, gündemde olan nükleer anlaşma konusuna dair, “Biz çok sözler ve vaatleri duyduk ve pratikte onlar yerine getirilmedi. Söz ve vaat hiçbir işe yaramaz. Bu sefer sadece eyleme ihtiyaç var. İran İslam Cumhuriyeti geçmişte olduğu gibi sözler ve vaatlerle ikna olmayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

‘Ülkede tam anlamıyla ekonomik adalet sağlanmalı’

Ülkenin bazı alanlarda geri kaldığını anlatan Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney, “Bunun nedeni devrimci olarak davranmamaktır. Devrimci olarak çalışıldığı her yerde ilerleme kaydettik. Fakat ihmalcilik yapılan alanlarda geri kalma oldu. Halkın geçim meselesi bu konulardan biri. Bu alanda Şah dönemine göre iyi durumdayız, ancak ülkede tam anlamıyla ekonomik adalet sağlanmalıdır. Şu anki durum İslam Devrimi’ne göre değil.” diye konuştu.

Mübarek Recep ayı

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney görüşmede ayrıca Recep ayının başlamasını da kutlayarak şöyle buyurdu:

“Umarım bu ayın manevi bereketlerinden herkes yararlanır. Gerçi bu ayda şimdilik toplanmalar mümkün olmuyor ve geçmiş yıllarda vatandaşlar için mümkün olan ibadet toplantıları vesaire bu yıl yapılamıyor; ancak evlerde Recep ayının dualarından gafil olmamak gerekir ve bu geçici yasaklar bizi bu ayın bereketlerinden ve ilahi kata dua etmekten gafil etmemelidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir