Bilim & Teknolojiİran İslam CumhuriyetiTüm HaberlerVideo Galeri

Video – İran Devrim Muhafızları Ordusu, Tel Aviv’i 5 dakikada vuran “Hayber Yıkan” isimli yeni balistik füzesini tanıttı!

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile Devrim Muhafızları Hava-Uzay Komutanı Tuğgeneral Amir Ali Hacizade katıldığı törende yeni uzun menzilli balistik-seyir füzesi tanıtıldı.

İran İslam Devrimi’nin 43. Yıl dönümü dolayısıyla İranlı mühendisler tarafından üretilen “Hayber Şeken” (Hayber Yıkan) isimli uzun menzilli balistik-seyir füzesi görücüye çıktı.

Tanıtım törenine İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile Devrim Muhafızları Hava-Uzay Komutanı Tuğgeneral Amir Ali Hacizade katıldı.

Hayberşeken stratejik füzesi, İslam İnkılabı Muhafızlar Ordusu’nun uzun menzilli füzelerinin üçüncü kuşağı sayılıyor ve eşsiz özelliklere sahip olduğu belirtiliyor. Füze katı yakıtla çalışıyor ve ağırlığı benzerlerine kıyasla üçte bire ve fırlatmaya hazır hale getirme süresi de altıda bire düşürüldüğü ifade ediliyor.

Hedeflere ulaşmakta yüksek hızı ve 1450 km menzili, Hayberşeken stratejik füzesinin diğer bazı özellikleridir.

“Hayber Şeken” füzesi, İslam Devrim Muhafızları Kolordusu’nun üçüncü nesil uzun menzilli füzelerinden biridir.

İran medyasına göre, manevra kabiliyeti olan kanatlı savaş başlığı ile düşman hava savunma sistemlerinin katmanlarını aşabilen ve yıkıcı güce sahip harp başlığı ile birlikte bu yeni füzenin menzili en az 1450 km’dir.

Tuğgeneral Hacizade, önceki gün basın mensuplarına yaptığı açıklamada İran yapımı yeni bir füzenin yakında görücüye çıkarılacağını duyurmuştu.

1980’lerden itibaren füze çalışmalarına başlayan İran, Ortadoğu’nun en çeşitli füze envanterine sahiptir.

Özellikler:

Tip: Balistik&Seyir

Yakıt: Katı

Menzil: 1450 km

Hız: Mach 12+

Savaş başlığı: ~600 kg

Ağırlık: 4.5 ton


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir